Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Калин Янакиев: Ако България не беше в ЕС, срещу протестиращите щяха да бъдат хвърлени всички средства на грубата сила

Калин Янакиев, преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, в интервю за Агенция „Фокус” .

Фокус: Какво е вашето отношение към повторната окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”?
Калин Янакиев: Аз подкрепям протеста на студентите срещу настоящото управление, което е дълбоко неморално. Принципно подкрепям всякакъв протест и се радвам, че студентите, които са интелигентното младо поколение, не търпят настоящото управление на страната. Чисто технически, не мога да изразя отношение по формата на този протест и по момента на протеста, тъй като ми се иска да разменим мисли и мнения със свои колеги преподаватели, които подкрепяме студентите от самото начало, а и ние участваме от самото начало. Бих искал да изясним в една дискусия доколко е подобаваща тази форма в този момент. Необходимо е да разговаряме и с двете групи студенти – с тези, които в момента провеждат окупацията, и с онази част от Ранобудните студенти, които не я определят като подходяща в този момент. По-важно е мнението на академичната общност. Най-късно до понеделник вечер се очаква някакво избистряне, за да излезем с някаква обща и съгласувана позиция – и на преподавателите, и на двете групи студенти.

Фокус: Как ще коментирате окупацията на Ранобудните студенти и начина, по който се разви?
Калин Янакиев: Подкрепях тази форма на протест, както и действията на Ранобудните студенти. Знаех, че има риск те да не успеят, но в края на краищата – за разлика от онези, които са се вкопчили във властта, тези, които протестират срещу нея, не изчерпват живота си с този протест. Следователно, те могат да бъдат спокойни. Това, че за сега те не успяха да постигнат своята цел, не е толкова страшно. Съществуват идеи за други форми на протест – за уплътняване на чисто университетската форма на протеста – борбата със словото, аргументирането за това, защо е нужна оставката на това правителство и разпускането на Народното събрание.

Фокус: Как ще отговорите на тези ваши колеги и преподаватели, които смятат, че университетът не е място за политическа дейност?
Калин Янакиев: Това е политическа дейност, в най-широкия смисъл на думата – а именно загриженост за полиса, воля за промяна на безобразното състояние на полиса, откъдето произлиза и думата политика, е не просто възможна. Това е една от основните длъжности на българската интелигенция, а къде е мястото на интелигенцията, ако не в университетът. Университетът е място на будното слово, а не просто на експертното знание. Университетът е мястото на аргументираната воля, по отношение не обществените процеси. Нека всички, които твърдят, че университетът не е място за политическа дейност, да се вгледат в най-новата история на Европа и да видят, че България не е нито първата, нито единствената страна, в която големи обществени проблеми са тръгвали тъкмо от университетите. Нека да си спомнят, особено левите говорители срещу университетските протести, че самите те вероятно са ръкопляскали, когато през 1968 година в много от западно-европейските университети имаше окупация и протестни действия – те доведоха до големи проблеми в много от европейските страни. Нещата винаги започват от будните, от интелигенцията. Аз съм против партийната дейност и такава никога не е провеждана, независимо от твърденията на ректора и на определени злонамерени говорители.

Фокус: Търсят ли се прилики с Украйна от българските протестиращи?
Калин Янакиев: Нещата са различни. Виждайки какво се случва в Украйна, би трябвало да сме дълбоко благодарни на предхождащата днешния ден политическа класа, която извоюва за България членство в Европейския. Ако сега България не беше в ЕС, нямам никакво съмнение, че срещу българските протестиращи отдавна щяха да бъдат хвърлени всички възможни средства на грубата сила, както става в Евразийското пространство – в Русия, Украйна и Беларус.

focus-news.net