Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Петър Чобанов: 125 млн. лева отиват в общини, които се управляват от кметове на ГЕРБ

„Очаквам незабавен ефект по отношение на растежа още тази година и да се генерират работни места по цялата територия на страната”. Така министърът на финансите Петър Чобанов коментира ефектите, които ще окаже върху икономиката Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” в предаването на БНР „Неделя 150”. Според Чобанов базата за растеж оттук нататък няма да се формира само от няколко града, а от много повече. Ще започнат да се разрешават проблеми трупани от десетилетия като безводието, управлението на речните басейни, управлението на отпадъците, възможността да се развива отново масов спорт.  Очаквам  ефектите да са в много направления, да  са комплексни и да изпълнят ролята и целта на създаването на програмата, допълни Чобанов.
Критериите са ясно описани в постановлението, с което се определя как ще бъдат разпределяни средствата по Публичната инвестиционна програма. Проектите трябва да са насочени към намаляване на регионалните различия, към осигуряване на по-добра жизнена среда в съответните по-малки или по-големи населени места, към генериране на заетост. „Разбира се имаше влияние проектната готовност и оценката на възможността проектът да бъде изпълнен във финансовите и времеви рамки, които бяха предвидени“, коментира министърът на финансите.
„Парите са публичен ресурс, те са национални и затова се разпределят по територията на цялата страна. За първи път има инвестиционна програма, за която предварително са обявени критерии, която не се разпределя еднолично, а от междуведомствен съвет, в който участва и председателят на Националното сдружение на общините“, припомни министър Чобанов. „Тази програма събра предложения за над 2 млрд . лева. Съгласете се, че при ограничен ресурс от 500 млн. лева, все някой ще остане недоволен“, каза още той и допълни, че 125 млн. лева отиват в общини, които се управляват от кметове на ГЕРБ. Това са 36 процента и чисто партийната статистика не дава повод за критики, каза още финансовият министър. Чобанов отново изрази готовност да се срещне с кметовете на ГЕРБ и да обсъди поставените от тях проблеми в рамките на законния  за това формат, който е Националното сдружение на общините. При готовност и от двете страни, такава среща може да се осъществи до десетина дни, уточни той.
„Приходните агенции не са достигнали своя потенциал и затова предложих на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите да бъдат оптимизирани 20 процента от работещите в Централно управление“, коментира финансовият министър. Тази оптимизация не означава, че хората ще бъдат съкратени, а че ще бъдат засилени контролните функции на данъчната администрация и те ще бъдат пренасочени към директна контролно-ревизорна дейност, обясни Чобанов.
Основна промяна в новия устройствен правилник на АМ, който предстои да бъде публикуван, е централизирането на мобилните групи, съобщи министърът на финансите. За да дават по-добри резултати – повече приходи в бюджета и борбата с контрабандата, мобилните групи няма да бъдат разположени по отделните митници, а ще бъдат на разположение на централно управление, с по-гъвкави графици за проверки и с координация и сътрудничество с МВР. Министърът на финансите припомни, че през второто полугодие на 2013 година в сравнение с второто полугодие на 2012 г., се демонстрират по-добри резултати в работата на агенцията и са събрани повече приходи. Имаме и по-добра разкриваемост, допълни той. Финансовият министър отново коментира, че не се предвижда  тази година актуализация на бюджета. България ще продължи да бъде на второ място в Европа с най-нисък дълг, каза още той.
Утре предстои среща с представители на бизнеса, където ще бъдат обсъдени възможностите дали единната сметка да бъде разделена на подсметки или да бъдат създадени няколко отделни сметки, по които да се плащат различните видове задължения, съобщи министър Чобанов. Вземат се своевременни мерки и този въпрос ще бъде разрешен в диалог с бизнеса. „Подаваме отново ръка на бизнеса в светлината на подобрената комуникация след средата на миналата година и още утре ще бъдат обсъдени възможностите за изход от тази ситуация“, заяви финансовият министър.
barometar.net