Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Борислав Гуцанов : Да се водят битки с кмета на Варна е неоправдано, местните власти трябва да работят заедно

Варненският депутат Борислав Гуцанов е сред хората в сегашното управление, които най-активно работят градът ни се върне към предишния си темп на развитие. Той е част от „лобито“ на Варна, благодарение на което проектите ни получават подкрепа, а не спънки от страна на централната власт. Отпускането на 51млн. лв. за проекти на територията на града е повод да разговаряме с него за вижданията на БСП за рестартирането на икономиката в региона и на държавата.

Г-н Гуцанов, отпуснатите от Министерски съвет 51 млн. лв. са на практика една мащабна инвестиция в развитието на града. Бихте ли разяснили по-подробно смисъла, който правителството влага в нея?

– Смисълът е огромен. Аз обаче ще погледна въпроса в друга светлина – какъв е като цяло смисълът на това, че осигурихме половин милиард за развитието на общините? Това е нещо, което не е правено през последните 25 години и затова създадохме този толкова голям фонд, от който да се възползват общините. Първата причина е в огромния дисбаланс, натрупан през тези години и особено в последните четири-пет, когато разликата между отделните области в държавата стана особено видима. Второ, има наистина много хубави местни проекти, които не могат да бъдат финансирани от бюджетите на общините, а и държавата трудно намира средства за тях. Това е смисълът на тези 500 мнл. лв. – да намалят дисбаланса с реализацията на местните проекти.

Що се отнася до Варна, ние наистина взехме най-много средства и съм много благодарен на двамата наши министри. И проф. Клисарова, и г-н Папазов, а също така министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на БСП Сергей Станишев застанаха зад варненските проекти. Над 10% от парите идват във Варна, тъй като градът видимо силно изостана. В последните пет години градът няма нищо общо с мястото, с което всеки българин по-рано искаше да свърже съдбата си. Ние искаме с усилени темпове да наваксаме това, което се пропусна.

Отпускането на 15 млн. лв. за проектиране на новото пристанище гарантира началото на този проект, който надскача размера на града и на държавата. Това са нови работни места, това са стотици милиони, дори милиарди, които ще влязат в града и в държавата чрез нови товаропотоци, а също и чрез новия тип туристи, когато целият проект стане реалност.

За съдебната палата се отпускат 30 млн. лв. тази години, а след това ще има още два такива транша за приключването на тази копка. Направиха се не една, не две, а вече и аз не знам колко първи копки, но ние ще решим този проблем, при това без да правим нова първа копка, а с реално започване на строителството. По време на тройната коалиция се изгради Факултетът по дентална медицина към Медицинския университет. Направихме и първа копка на Факултета по фармация, но за жалост предното правителство го спря. Мисля, че беше крайно време той да бъде изграден и така варненският Медицински университет да получи напълно завършен вид с парите, които сега се отпускат. Няма как да не отбележим, че се дават държавни средства и за ремонта на Двореца на културата и спорта, независимо че той е изцяло общинска собственост. Това беше мой личен ангажимент, който поех, защото трябва по всякакъв начин да се помага на подобни огромни обекти и с местно, и с национално значение, да върнат предишния си блясък.

Отпускането на тези средства е огромен успех за Варна. Ще си позволя да добавя, че то показва и новото мислене на това управление. Ние не делим градовете по това дали кметът е от нашата или от друга партия. Съмнявам се, че ако ГЕРБ продължаваха да са на власт, а Варна имаше кмет от друга политическа сила, тези средства щяха да се отпуснат.

– Имаше ли спорове за това трябва ли да се отпуснат толкова пари за Варна, или общото мнение на управляващите е, че трябва рестарт на спрялото развитие на града?

– Имаше огромни политически усилия това да се случи, тъй като всеки народен представител се стреми да защити интересите на своя град и избирателен район. Няма как да няма такова лобиране, в добрия смисъл на думата, разбира се. От друга страна, кабинетът гледа много внимателно и преценява проектите, които трябва веднага да бъдат започнати. Важно е и кой от тях ще донесе по-голяма принадена стойност. Така мнението на правителството и депутатската намеса се оказаха в една посока по отношение на Варна.

– В отпуснатите средства обаче липсва финансиране за един важен обект – възстановяването на пътя през свлачището на Трифон Зарезан.

– Необходимите 16 млн. лв. за тази цел също са осигурени, но както казах, те няма да дойдат от този фонд, а от Министерството на регионалното развитие. Вече проведох два разговора с министъра в качеството си на зам.-председател на парламентарната комисия по регионално развитие. Вярвам, че през тази година работата и по този обект, спрян при управлението на ГЕРБ, също ще бъде подновена.

– Следите ли местната политика във Варна и имате ли оценка как се развива градът в изминалата половин година, в която г-н Иван Портних заема кметския пост?

– Следя разбира се  какво става във Варна, макар и да не съм в най-големите детайли, както когато бях председател на общинския съвет. Смятам, че на първо място трябва да има много ясен диалог между властите в града и между централната и местната власт. Няма място за популистки битки. Когато дойде време за избори, да – аз ще направя всичко възможно да има ляв кмет и вярвам, че това би помогнало на града. Но на този етап да се водят битки с кмета е неоправдано. Градът има своя си живот и гражданите му искат да живеят нормално. За да се случи това, властите трябва да работят заедно.

А конкретно за това, което се прави в града аз смятам, че то може да е повече. Не искам аз да давам конкретни оценки, но смятам, че тази неопределеност, която се усеща в общинската администрация, трябва да бъде преодоляна. Така тя ще заработи по-добре в интерес на гражданите.

– Кои бяха за Вас най-важните акценти на последния конгрес на БСП? Превърна ли се АБВ в един от тях?

– Важните акценти са три – резолюцията, платформата и коалиционната политика. В резолюцията много ясно се дават вижданията какво трябва да се случи в България и какви трябва да бъдат взаимоотношенията в новата светлина в развитието на Европа. Едната страна от тях е усвояването на европейските фондове и там нещата са ясни. Другата, по-важна страна е обаче рестартирането на икономиката ни и как това ще се съчетае в баланса на ЕС. Европа даже минава по-наляво от нашите виждания и говоренето „под сурдинка“ за планова икономика, за намесата на държавата в икономиката вече присъства много силно в сигналите, които тя дава.

Според мен нашето виждане за икономическа реформа, която да е по-радикална и лява, може да се съчетае добре с вижданията на ЕС. Имам предвид на първо място големите енергийни проекти – „Южен поток“, увеличаването на годините на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, новият му блок и, разбира се, стартирането отново на проекта „Белене“. На следващо място е стартирането на големи икономически обекти с пряката подкрепа и помощ на държавата. Това е задължително да стане, за да се постигне нова индустриализация на България. Нямаме друг път, и ако не направим тези неща, икономиката ни няма да може да осигури необходимите средства и за образование, и за здравеопазване, и за социални дейности. Макар някои от нещата да звучат абстрактно на повечето граждани, тези въпроси се решават именно на такива политически форуми, а след това и на изборите.

А АБВ на практика не беше централна тема на конгреса на БСП. Тя беше спомената в доклада на председателя, защото нямаше как да не се спомене, но за нас това е затворена страница. Всъщност резултатът от разделянето си с тези може би вече бивши личности на БСП ще бъде положителен за нас.

– Възможно ли е тази нова индустриализация, за която говори БСП, да е причина за появата на нови нейни противници и врагове?

Това е много правилно поставен въпрос, защото нека си припомним кои бяха тези, които разбиха индустрията ни. Едновременно с това, още в първия месец от управлението на това правителство, ние бяхме обвинени за лошо състояние на икономиката. Кой обаче разби военната индустрия, кой удари селското стопанство? Безобразни и долни лъжи се изсипаха по този въпрос. Разбира се, всички, които участваха в разбиването на икономиката ни, няма да са никак щастливи, че сега започваме възстановяването й. Но това е процес без алтернатива. Затова е и толкова важна изборната победа на БСП на европейските избори. Аз лично не се съмнявам в нея.

/заглавието е на редакцията/
petel.bg