Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Янукович се съгласи на избори и по-малко правомощия

Украинският президент Виктор Янукович обяви, че ще инициира предсрочни избори, ще бъде формирано ново правителство и ще бъде върната Конституцията от 2004 г. В изявлението на Янукович, публикувано на сайта на президентската администрация, се казва: „В тези трагични дни, когато Украйна понесе толкова тежки загуби, когато загинаха хора и от двете страни на барикадата, смятам за свой дълг пред светлата памет на загиналите да заявя – нищо не е по-важно от човешкия живот“. Обявявам стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващите жертви на конфронтацията, подчертава Янукович и изрежда: „Ще инициирам предсрочни президентски избори, връщане на Конституцията от 2004 г. с преразпределяне на пълномощията в полза на парламентарната република и призовавам към формиране на правителство на националното доверие“.

Лидерът на опозиционната партия“Баткившчина” Арсений Яценюк обаче заяви, че планът за преодоляване на кризата в Украйна трябва да се съгласува с Майдана. По думите му трябва незабавно да се изготви план за разрешаване на кризата. Очаква се днес да бъде подписано споразумение между властите и опозицията. Първоначално подписването му беше предвидено за 12.00 ч. местно (и българско) време, но това не се случи.

В преговорите по споразумението са участвали Янукович, лидерите на украинската опозиция и представители на ЕС и Русия.
Мнение: Въпросът е дали източната и южната част на Украйна ще приемат такова силово предаване на властта, пита ”Росийская газета”. ”Или западните посредници не разбират, че предложеният от тях ”мирен път” ще подтикне Украйна към граждански конфликт и разделение?”

Европейската комисия не се ангажира с отговор на неколкократно поставения въпрос дали има доверие на украинския президент Виктор Янукович по повод на постигнатото предварително споразумение.

Говорител на ЕК отбеляза, че въведените от ЕС санкции остават в сила. Министрите решиха незабавно да се премине към прилагането на решенията им и това вече е в ход, поясни говорителят. Вашингтон не подкрепя искането на украинската опозиция за оставката на президента Виктор Янукович, заяви снощи посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет в интервю за СиЕнЕн,цитирано от руския информационен сайт lenta.ru и БТА.

Президентът Янукович трябва да изведе страната към ново бъдеще чрез ново правителство, чрез внасяне на изменения в конституцията и възстановяването на политическия ред“, посочи американският дипломат.

dir.bg