Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

30 млн. евро за полилеи и още от безбожните разходи на Янукович

След като бе свален от власт, бившият вече украински президент Виктор Янукович е напуснал набързо в петък своето имение с площ близо 350 акра в близост до столицата Киев, където оставя след себе си десетки примери за разточителен живот, между които гаражи, пълни с колекционерски автомобили, зоопарк с екзотични животни, оранжерии с бананови дръвчета и позлатени стикове за голф. Най-важното откритие обаче е направено, когато група журналисти се натъкват на хиляди документи, плуващи във водата в близост до кей, издаващ се навътре в морето в близост до резиденцията. Документите, които те не могли да вземат от повърхността на водата, са извадени от водолази от морското дъно.

Документите, които бяха публикувани онлайн вчера, разкриват колко всъщност струват всичките тези скъпи неща, с които се е обграждал Янукович – 2.3 млн. долара за декорация на трапезарията, 800 долара за храна за риби, близо 1 млн. долара за поливна система и 17 000 за покривки за маси, а списъкът продължава и продължава. Според един от документите са похарчени над 30 млн. евро само за полилеи в резиденцията: Общо 200 папки, пълни с хиляди фактури, договори, застрахователни полици, платежни нареждания и документи са намерени. Краищата на някои от тях са обгорени, което предполага, че преди да избяга, Янукович е наредил те да бъдат изгорени, преди да бъдат хвърлени в морето.

Документите хвърлят светлина и върху сделки, които доведоха до приватизацията на Межигорие, както е известна резиденцията на Янукович, която преди време е била държавна. Имението, което изглежда не на място в страна, в която 35% живеят под прага на бедността, е приватизирано през 2007 г. чрез компании фантоми. Документите доказват, че официалният собственик на имението е мистериозна фирма на име Tantilit, собственот на 35-годишен мъж на име Павло Литовченко.

Украинският парламент взе единодушно решение в неделя да върне имението на държавата. Много хора казват, че биха искали то да бъде превърнато в болница, сиропиталище или санаториум. Юрий Бондарчук, 35-годишен автомеханик от Киев, пък казва, че иска Межигорие да бъде превърната в “музей на корупцията.”

Намерните документи, някои от които са публикувани преди от водещите уктаински журналисти Катя Горчинская и Мустафа Найем и „Киев Пост“ и „Украинска правда“, респективно, свидетелстват за колосални разходи.

Един от документите, например, показва, че през 2006 г. Tantilit е закупила дървени мебели за над 2 млн. долара за постройките, които са част от имението, докато според друг са похарчени 93 000 долара за декоративен “тичащ глиган” за стрелбище.

Други документи разкриват схеми за подкупи и пране на пари в големи количества. Сред тях е разписка за 12 млн. долара в брой от представител на Янукович за друг човек.  Няколко документи показват, че Янукович не е пестил средства за въоръжението и екипировката на охраната си, в това число най-добрите бронежилетки и снайпери на стойност хиляди долари.

Други показват, че той е следил отблизо най-големите си критици. Намерена е разписка, според която Tantilit е платила 5.8 млн. долара за мониторинг на масовите медии. Намерен е и черен списък с активисти и журналисти, в които е името, снимката и номера на автомобила на Тетяна Чорновол – виден разследващ журналисти, която е пребита до смърт от няколко мъже през декември. Янукович не е виждан, откакто през уикенда напусна луксозното си имение под прикритието на нощта. Записът от охранителните камери показва как той и охраната му се качват на два хеликоптера, преди да излетят за източния украински град Харков. Според местните медии по-късно той е бил на летището в Донецк, откъдето обаче са му попречили да напусне страната.
data.bg