Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Варненският апелативен съд с присъди по делото на „Килърите“

Днес Апелативният съд във Варна отмени присъдата на ШОС в частта, с която Петър Стоянов е признат за виновен да е извършил убийството на Борислав Георгиев в съучастие като подбудител и помагач с подсъдимия Васил Костов, и го оправда по това обвинение. Втората съдебна инстанция измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим. За убийството на  Петър Лупов, съдът му определи наказание „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип. И за убийството на Румен Рачев, Апелативният съд във Варна определи наказание на Петър Стоянов „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип.Общото наказание на Стоянов „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип.
Подсъдимият Васил Костов също беше оправдан от втората съдебна инстанция за убийството на Борислав Георгиев. Варненският апелативен съд измени присъдата на Костов в наказателно осъдителната част във връзка с убийството на Петър Лупов, като определи наказание „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип. Идентично е и наказанието на Васил Костов за убийството на Румен Рачев. Така общият размер на наказанието, което подсъдимият Васил Костов ще търпи е  „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип.
Варненският апелативен съд измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на подсъдимия Георги Вълев във връзка с убийството на търновския адвокат Петър Лупов, като определи наказание „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип. Този подсъдим получава същото наказание и за убийството на Румен Рачев, а общият размер на присъдата, която съдът му определи е „Доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип.
Втората съдебна инстанция отмени присъдата Шуменски окръжен съд в частта, с която подсъдимия Янко Попов е признат за виновен да е извършил действия за подпомагане убийството на Румен Рачев от неустановена дата от началото на 2009 г. до неустановена дата на месец юни 2009 г и  го оправда за този период на престъпна дейност. Апелативната инстанция измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на Янко Попов във връзка с убийството на Румен Рачев, като намали наложеното наказание „лишаване от Свобода“ от седемнадесет години на ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ при първоначален „СТРОГ” режим в затвор от закрит тип. Този съд намали и наложеното на същия подсъдим наказание във връзка с участието му в престъпната група от седем години на ПЕТ ГОДИНИ при първоначален „ОБЩ” режим в затвор от открит тип. Така общият размер на наказанието, което Попов ще търпи е ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ затвор при „СТРОГ” режим .
Варненският апелативен съд отмени  присъдата на ШОС в частта, с която подсъдимия Райчо Стойнев  е признат за виновен да е извършил действия във връзка с убийството на Румен Рачев от неустановена дата от началото на 2009 г. до неустановена дата на месец юни 2009 г. и го оправда за този период на престъпна дейност. Съдът измени присъдата в наказателно осъдителната част по отношение на същия подсъдим във връзка с убийството на  Румен Рачев, като намали наложеното наказание „Лишаване от свобода“ от петнадесет години на  СЕДЕМ ГОДИНИ при първоначален „строг” режим в затвор от закрит тип. Общото наказание на подсъдимия Райчо Стойнев става  СЕДЕМ ГОДИНИ при „строг” режим в затвор от закрит тип.
Варненският апелативен съд отмени присъдата в гражданско- осъдителната част, с която подсъдимите Петър Стоянов и Васил Костов са осъдени да заплатят солидарно обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието на гражданските ищци Надежда Георгиева, като майка и законен представител на малолетните деца на Борислав Георгиев.
Съдът отмени присъдата и в частта, в която подсъдимите Стоянов и Костов са осъдени да заплатят на гражданските ищци направените по делото разноски за адвокатски хонорар.
Изменена е и присъдата в частта, в която подсъдимите Костов и Стоянов са осъдени да заплатят ДТ върху уважените граждански искове от 28 533.33 лв. на 26 733.33 лв – за първия   и от 29 533,33лв   на 27 733,33лв. – за втория.
Варненският апелативен съд потвърждава присъдата на ШОС в останалата и част.
ПРИСЪДАТА подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок от днес пред Върховен касационен съд на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
barometar.net