Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ДКЕВР: Не чакайте скоро повишение на цената на тока

Няма да има никакво увеличение на цената на тока – нито сега, нито в близко бъдеще. Това каза пред БНТ Еленко Божков от ДКЕВР. Той категорично отхвърли внушенията, че след изборите ще има преразглеждане и поскъпване на тока и направи уточнението, че енергийният регулатор ще обсъжда единствено промяна в цената на природния газ. Вчера от ДКЕВР обявиха, че започват процедура по отнемане на лицензите на три електроразпределителни дружества. Обвинението към тях е, че незаконно са си прихванали суми, които НЕК им дължи. ЕРП-тата отрекоха да са извършвали незаконни действия.

Според експерти, енергийната система е блокирана. Ако ЕРП-тата не се издължат към НЕК, то тя не може да се издължи към производителите на ел.енергия, а и към самите ЕРП-та, които купуват енергията от ВЕИ. Самите ЕРП-та пък няма с какво да платят, ако не получат сумите си от НЕК. Според експертите, за да се отпуши системата е нужно повишение на цената на тока, което не се харесва на политиците преди избори.

„Ако ЕРП-тата не върнат дълговете си към НЕК, лицензите им ще бъдат отнети“, каза още Божков. ДКЕВР ще изслуша представители на електроразпределителните дружества в 14-дневен срок. Божков обясни, че ако бъдат отнети лицензиите на ЕРП-тата, ще бъде назначен т.нар. специален управител, а дружество, на което е отнет лицензът, през следващите две години няма право да кандидатства за лиценз.

Предишният състав на ДКЕВР веднъж вече започна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ преди година, но тя бе прекратена. Еленко Божков определи като „подигравка“ плащането на EVN, защото било под формата на кредитиране на НЕК. EVN го определи като жест за започване на диалог. Компанията дължи над 200 млн. лева на НЕК, а преди два дни преведе 32 млн. лева. Божков е категоричен, че дружествата задължително трябва да платят дължимите суми.

dir.bg