Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Борисов: Съгласен съм с Цацаров, че случаят в Лясковец не трябва да се политизира!

Трагедията в Лясковец продължава да е сред водещите теми в държавата. От ГЕРБ поискаха оставката на министър Йовчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Последваха атаки от БСП и Кирил Добрев, че операцията е била осутена от служителяна МВР Велико Търново Павел Ангелов, който е бил бодигард на Бойко Борисов. Единствен главният прокурор Сотир Цацаров прояви разум и даде да се разбере, че случаят не трябва да се политизира. По този въпрос потърсихме мнението на Бойко Борисов.

Г-н Борисов, съгласен ли сте с мнението на г-н Цацаров, че случилото се в Лясковец е преди всичко трагедия за семейството на загиналия, и после е трагедия в един общ мащаб за министерството, защото тук не сме на война, в която да броим загуби от едната или другата страна?

– За пореден път подкрепям мнението на главния прокурор. Именно такава беше и моята позиция в първите няколко дни след инцидента в Лясковец. Припомням думите си, че при многократната ангажираност на полицията, винаги може да се стигне и до нелеп инцидент.

Изказах съболезнования и настоях да се извлекат поуки от инцидента. Като изрично подчертавам, че това може да се случи по всяко време на всеки, като се тръгне от голямата ангажираност и натовареност на служителите и се стигне до неоценяване на ситуацията. Бях озадачен, когато при тази моя позиция беше направен опит да се прехвърли вина върху нас и умишлено случаят да се политизира. С днешното си участие в парламента, главния секретар на МВР показва, че се е захванал с политически атаки, а не с работа, за която е призван да служи. Той не каза и една дума по случая с Христо Бисеров. МВР е на всички български граждани. Нещастието, което се е случило е загуба за всички нас, но нека извлечем поуки, а не да търсим вината там, където е очевидно, че я няма.

– Как ще отговорите на критиките, че вашият бивш бодигард Павел Ангелов е провалил операцията?

– Това са празни бъртвежи. Като главен секретар на МВР, а след това и като премиер, при мен са служили всички служители на МВР. Опитът да бъда критикуван заради Ангелов е опит за изместване на отгороността, след като е очевидно, че няма как аз да знам къде МВР или Специализирания отряд за борба с тероризма се готви да провежда операция.

– По какви въпроси разговаряхте с Мартин Шулц?

– Споделих с него безпокойствието си от случващото се с ЦИК. Oт 19 членове, ГЕРБ да има 6 членове и председател или заместник-председател, е достатъчно малко представителство. Получих съгласието му, че е логично най-голямата парламентарна сила да има свой представител в ръководството на Централната избирателна комисия, за което г-н Шулц ме увери, че ще проведе нужните разговори. От своя страна аз гарантирах, че членовете на ГЕРБ в ЦИК и в ръководството на комисията ще работят единствено за гарантирането на честни и прозрачни избори. Очаквам новини от г-н Шулц, като председател на Европейския парламент и доказан европейски лидер.

pik.bg