Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Бизнесменът Стоян Стоянов: Ще съдя БНТ и Валя Ахчиева!

И бизнесменът  Стоян Стоянов, който е собственик на бензиностанция в Харманли, се закани да съди БНТ и Валя Ахчиева, предава „Флагман“. Преди него пристанище „Порт Европа“ в Бургас засипа с жалби и сигнали инспектората на МВР, Окръжна прокуратура в Бургас и Областната дирекция на полицията, след като по време на проверка полицаи от главна дирекция „Национална полиция“  бяха забелязани да снимат с мобилните си телефони сгради и съоръжения в пристанището.
Собственикът му Николай Филипов каза тогава, че проверката е поръчкова, а кадрите, заснети с полицейските телефони, вероятно ще бъдат предоставени на журналистката от БНТ Валя Ахчиева за поредното й предаване „Открито“, посветено на „Порт Европа“. Самото предаване бе свалено мистериозно от ефир и не се излъчи по националната телевизия, но в анонсите към него се твърдеше, че горива от танкер „Бялата лястовица“ се продават на бензиностанцията на Стоян Стоянов в Харманли. Той се съгласи да отговори на въпросите на Флагман.бг, който пръв писа за скандалния случай с полицейските телефони. Ето какво казва Стоянов в интервю за „Флагман“.

– Г-н Стоянов,  какво показа проверката на горивата във вашата бензиностанция?

– Първо искам да кажа, че за мен това не беше проверка, а някаква целенасочена акция. Аз бях незаслужено злепоставен пред цяла България и затова съм твърдо решен да съдя и БНТ, и Валя Ахчиева за клеветите по мой адрес. Освен това ще подам жалби до СЕМ, до комисията в Народното събрание по културата и медиите, както и до самата БНТ.

– Ще кажете ли какво се случи в действителност?

– Случи се това, че на 13 март в бензиностанцията ми пристигна екип на БНТ, начело с Валя Ахчиева, оператор и инженер. Заедно с тях дойдоха и двама служители от Държавната агенция по метрология и технически надзор в Хасково, които поискаха да вземат проби от горивото, което продавам, както и документацията за неговия произход. Аз предоставих всичко необходимо и бях шокиран, когато видях, че още преди да са изследвани пробите, г-жа Ахчиева започна да говори пред камерата, че горивото, което продавам не е с добро качество и е доставено от танкер „Бялата лястовица“. Ако това беше нормална и обективна проверка, трябваше първо да се изчакат резултатите от изследванията, да се прегледат документите и тогава да се говори. А не предварително да се правят внушения срещу мен.

– А вие откъде доставихте въпросното гориво?

– От базата на ЛУКОЙЛ в Стара Загора и това ясно си го пише в нареждането за експедиция, което представих на проверяващите. Обадих се на жена ми, която е управител на фирмата, да донесе веднага всички документи от офиса. А тя е бременна в петия месец. Притесни се много, когато по телевизията започнаха да излъчват анонса на предаването „Открито“ с всичките тези лъжи по наш адрес. Наложи се спешно да ходим на лекар в Пловдив.

– Готови ли са вече резултатите от взетите проби на горивата?

– Не, но аз нямам съмнения какво ще покажат. Знам откъде зареждам и спазвам всички изисквания. В момента бензиностанцията продължава да работи и никой не е предприел каквито и да е действия срещу мен. Ако имаше нещо нередно, тя вече щеше да бъде запечатана. И затова в жалбите си ще обърна специално внимание на институциите, че е недопустимо ефирът на Българската национална телевизия, която се плаща от данъкоплатците, т.е. от всички нас, да се използва по този начин – да се опетни един човек заради някакви корпоративни интереси.

– Защо мислите, че в случая става въпрос за такива интереси?

– Като изключа всичко останало, стигам до този извод. Защо трябваше да се говори, че горивата ми не са качествени, след като нямаме резултати от пробите? Освен това заедно с телевизионния екип дойдоха и служители от метрологията в Хасково. На какво основание? Може би Валя Ахчиева е подала предварително някакъв сигнал или жалба срещу мен. По време на проверката близо до бензиностанцията ми спря някакъв джип БМВ, записал съм му номера и съм го снимал. Вътре седеше мъж. Попитах кой е този човек и ми отговориха, че бил продуцент на предаването.

– Обичайна практика е журналисти да присъстват на проверки, извършвани от различни институции.

– Това вие го знаете по-добре. Но аз искам да задам няколко въпроса на г-жа Ахчиева. Първо – защо, след като бях оклеветен авансово в анонсите към предаването й, то в крайна сметка не беше излъчено? Какъв е бюджетът му, че тя си позволява да прекоси половин България, за да взема проби от една бензиностанция? Кой й е внушил, че горивата ми са от танкера „Бялата лястовица“, а не от ЛУКОЙЛ? И защо аз, който от почти 12 години се занимавам с частен бизнес, имам петима работници, на които плащам заплати и осигуровки, а за миналата година съм декларирал печалба от над 150 000 лева, карам един стар „Опел Астра“ от 1991 година, а държавният служител Валя Ахчиева от БНТ има джип БМВ. В интернет четох, че той струва 150 000 лева. Как се спестяват толкова пари с една заплата?

– Искате да кажете, че вие, собственик на бензиностанция, карате автомобил на 23 години?

– Имам и един джип, който се води на баща ми, той е от 1981 година. Както виждате – не ходя със скъпи костюми, а като най-обикновен човек. Затова ще настоявам в жалбата си до БНТ телевизията или да ми се извини официално за клеветите по мой адрес, или да излъчи предаването. Ще ви кажа и още нещо – сега (23 март, б.р.) пътувам за Австрия, където ще се срещна с евродепутат от ПЕС, пред който ще изложа проблема как една държавна телевизия у нас се използва за корпоративни интереси. Медиите писаха, че един датски евродепутат вече е отправил питане в Европейския парламент за обективността на  БНТ и на предаването „Открито“. Така че ще сезирам и българските институции, и европейските и се надявам да има международен контрол по този случай.

– Скандалът отрази ли се на продажбите ви по някакъв начин?

– Да, но в момента още е рано да спомена някакви конкретни цифри. По-важното е друго – Харманли не е като Бургас, той е малък град. Тук хората се познаваме, моята бензиностанция беше тема №1 в града дни наред. Аз бях незаслужено опетнен. Моят 12-годишен син дойде при мен и ми каза: „Тате, ти престъпник ли си?“ Това не мога да го преглътна.

Флагман