Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лиляна Павлова: Управляващите предвиждат смешна сума за Варна през програмния период 2014 -2020 година

 

Какви са очакванията ви за евроизборите? Какъв резултат ще постигне ПП ГЕРБ според вас?

Не се наемам да прогнозирам, нямам способности на врачка. Това, в което се надявам е българските избиратели с вота си да покажат нагласата на обществото. Защото след толкова месеци на протести, които може да са затихнали като улична изява, но според мен в момента има един тих бунт на гражданите. Надявам се евроизборите да имат елемент на протестен вот. От друга страна смятам, че европейските политики са важни. Участието на България в Европарламента е много важно, защото там се вземат решенията, които после трябва да прилагаме. В листата на ПП ГЕРБ за евроизборите, първите четирима кандидати, които бяха обявени познават процесите, механизмите чрез които могат да бъдат полезни на страната.  Вие знаете целта на ГЕРБ – да спечелим повече места, отколкото имаме в момента. Надявам се, че целта е постижима, защото предлагаме хора, които могат да реализират устойчива политика. За съжаление очаквам от нашите опоненти черна кампания, може би нова „костинбродска афера“, очаквам кампания, която ще бъде лишена от дебат за европейските политики. А има хора които имат качества да дебатират – Томислав Дончев, Ивайло Калфин и др.

Как ще коментираните предвижданите от правителството инвестиции във Варна?

Ще започна с общата рамка. Този половин милиард, който се опитват да си припишат като страхотен актив и като инвестиции в регионите, като бивш регионален министър мога да потвърдя, че тези пари се раздават по политически причини. Но не и на принципа на балансирано регионално развитие и на най-нуждаещите се. Отправих питане до министрите на финансите, регионалното развитие и инвестиционната политика – кои са проектите, критериите, кой е кандидатствал, какво включват апликационните форми, но отговор ми беше отказан.

Защо ви беше отказан?

Защото нямат такъв. Те нямат оценителни критерии.  Правителството е оценявало по субективни критерии. Когато попитах министъра на благоустройството кои са местата, които ще благоустрояваме получих отговора: когато ги определим ще ги качим на сайта на министерството. Още не са го направили. За Варна – всички знаем, че тези пари които се дават за Съдебната палата няма да стигнат. Тук правя аналог с управлението на Тройната коалиция – обещаваха се едни пари, сключваха се договори, които всъщност са един балон и се казваше: „Ние сключихме договор за Съдебна палата примерно, но тези пари ще стигнат най-много за проектиране и аванс. Какво имахме в края на 2009 г.? Сключени договори за милиони левове, но необезпечени финансово. За Варна дават пари, с които да се тупат в гърдите, че те са започнали нещо, а после някой да търси останалите пари. Управляващите знаят, че дали тази есен или догодина си отиват и затова раздават на ангро коледни и великденски добавки към пенсиите. Дават аванси на подходящите фирми, на малките общини, които не се управляват от ГЕРБ с директно възлагане дават по 50 000 лв. предизборно да си направят кампанията. Така че този половин милиард е за финансиране на предизборната им кампания.

Каква е визията ви за Варна?

Варна е вторият по големина град в България и има огромен потенциал за развитие. Радвам се, че градът инвестира в съревнованията за Европейска културна и младежка столица. Много е важен и проекта за „Зелена и достъпна градска среда“, проекта за Интегриран градски транспорт, модернизацията на пазар „Чаталджа“ по програма Jessica. Важен е и през новият програмен период /2014-20120 г./ Варна да получи заслужено финансиране. Виждам обаче, че нагласата на управляващите не е такава. По разчетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Варна и останалите големи градове за целия програмен период получават общо 60-70 млн. евро. Това е смешна сума за нуждите, които има Варна. Правителството преразпределяйки общия ресурс от европейски фондове остави много малка сума за регионалната програма и още по-малко средства за градовете.

въпросите зададе Иво Югов