Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Кметът Иван Портних отлепи Варна от дъното

 

Г-н Радев, как ще коментирате готвените от депутати на БСП промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където ще се позволява да се учредят ограничени вещни права върху имоти изключителна държавна собственост?

С тези промени  в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/, които се очаква да се разгледат на второ четене тази седмица на практика се предлагат промени и в Закона за държавната собственост. В този закон се упоменава, че само за обекти с национално значение /например инфраструктурни обекти, обекти свързани със сигурността и отбраната на страната/ се допуска учредяване на ограничени вещни права върху изключителна и публична държавна собственост. С готвените законови промени на практика се разрешава за всякакви цели да се учредяват ограничени вещни права и това може да е право на строеж върху крайбрежието и плажовете. С промените в Закона на туризма се премахват и задълженията на областните управители да контролират плажовете. Не знам защо колегите от БСП са решили да направят тези промени, но областните управители отговаряха и за неохраняемите плажове. В момента управляващите искат Министерство на регионалното развитие и благоустройство да контролира само плажовете, които са дадени на концесия. МРРБ нямат нито ресурса, нито възможността да контролират плажовете под наем, а какво остава за неохраняемите плажове. Известно е колко много хора се удавят на тези неохраняеми плажове, как спасителните постове намаляват и не се осигуряват нужните медицински екипи. Смятам, че това задължение на областните управители не трябва да отпадне.

Как ще коментирате публичната инвестиционна програма на правителството, при която се оказа че от 90 общини, на които са отказани проекти само две са управлявани от кметове на БСП и ДПС?

Още с приемането на държавния бюджет за 2014 година, от ГЕРБ заявихме, че се създават предпоставки за раздаване на държавни пари на тъмно. Средствата по тази инвестиционна програма се дават без ясни критерии и това е начин за водене на предизборна кампания на управляващата коалиция. За съжаление не се взимат под внимание истинските нужди на общините, а се раздават пари на чисто партиен принцип. Част от общините оспориха в съда това постановленние на Министерски съвет, като незаконосъобразно поради липсата на критерии. Надявам се съдът да се произнесе, но въпреки това постановлението е факт, парите се раздават и явно управляващите по този начин се надяват да печелят предстоящите евроизбори.

Като юрист как бихте коментирали тези 30 млн.лв. които правителството отпуска за строеж на нова Съдебна палата във Варна?

Народните представители от ГЕРБ алармирахме управляващите, че през лятото на 2014 г. изтича разрешението за строеж на Съдебната палата във Варна. Всички знаем какви са условията за работа в Районен,  Административен, Апелативен и Окръжен съд, за делата натрупани в коридорите. Смятам, че магистратите във Варна трябва да работят при нормални условия, гражданите които ползват съдебни услуги също заслужават нова Съдебна палата.Но за съжаление тези 30 милиона няма да стигнат за построяването й, защото са нужни 90 милиона. Управляващите не са казали откъде ще дойдат другите средства. Народните представите от ГЕРБ зададохме много въпроси към министър Златанова и се надявам управляващите да са направили разчетите си, защото ще бъде жалко да се изсипят 30 милиона в една дупка и после да нямаме Съдебна палата още 10 години.

Каква е визията ви за развитието на Варна, като европейски град?

Със задоволство наблюдавам, че има напредък в града. Кметът Иван Портних предприема нужните действия Варна да се отлепи от дъното и безвремието, в което беше изпаднал града. Виждаме как се реализират европейските проекти – пристигнаха новите автобуси, очакваме и новите тролейбуси. Започна асфалтирането на основни булеварди, центърът на града, който е визитката на Варна – още в края на този туристическия сезон трябва да придобие нов облик. Предстои изграждането на нови паркинги, за да могат варненци и гостите на града спокойно да стигат до крайбрежната ивица. Регатата Тол шипс, отново ще се проведе във Варна, започнаха да се усвояват с нормални темпове европейските проекти, но това изисква време, защото екипът на кмета започна да ги подготвя от близо година, но за съжаление процедурите са тромави и до реалното усвояване на средствата минава време. За мен Варна върви напред и съм оптимист, че до края на този мандат на кмета варненци ще видят промяната.

едно интервю на Иво Югов