Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Европейският парламент дава думата на младите в Благоевград

Професионалната реализация на младите в Европа ще бъде в центъра на дискусия „Европа близо до теб: Гласът на младите“, която Информационното бюро на Европейския парламент в България организира съвместно с Българската национална телевизия на 11 април от 10,00 ч. в зала „22 септември“ в Благоевград. На следващия ден (12 април) в Червената зала на Американския университет ще се проведе регионалното ученическо състезание „Евроскола“ на Европейския парламент за областите Благоевград, Кюстендил и Перник.

Повече от 26 милиона европейци са безработни, а средното ниво на младежката безработица в ЕС е над 23%, или двойно по-високо от средното. В България процентът на неработещите младежи е дори по-значителен – 28%, което прави проблема със заетостта един от ключовите, пред които се изправят страната и Европа. В отговор на това предизвикателство, ЕС работи по мерки, които да помогнат на младите в  подобряването на квалификацията и намирането на професионална реализация.

Дискусията е част от поредица от регионални събития, организирани от Информационното бюро на ЕП и БНТ в страната. Тя ще се проведе от 10 ч. в зала „22 септември“ в Благоевград и ще се предава на живо по БНТ 2.

Проблемите у нас

Ранното отпадане на ученици от образователната система, липсата на реални практически познания в отговор на търсенето на пазара на труда, както и слабо развитият предприемачески дух са сред основните причини за високото ниво на младежката безработица, достигащо 23% в ЕС и 28% в България. Ефективните решения на тези проблеми се крият основно в образователни реформи, предлагащи разнообразни форми на неформално образование, ранна кариерна ориентация и стимулиране на иновативното мислене, практическото обучение и образователна и трудова мобилност на територията на ЕС. Около тези изводи се обединиха български евродепутати, представители на образователния сектор, бизнеса, синдикатите и младежки организации в рамките на конференцията „Младежката безработица: от причини към решения“, която се проведе в Информационното бюро на Европейския парламент в София на 9 ноември. Дискусията в Благоевград ще продължи и доразвие темата.

barometar.net