Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Общественият съвет по култура е против Кокимото да прави изложба в Градската галерия

На свое заседание днес Общественият съвет по култура към община Варна излезе със становище по повод изложбата „Еротична нотка в колелата на християнската машина“, с автор Калоян Илиев – Кокимото. В позицията се казва, че Общественият съвет е против провеждането на изложбата в общинската Градска художествена галерия с два мотива. Първият е , че изложбата  противоречи на чл. 2, ал.1 и  ал.2 от Правилника за устройството и дейността  на Художествена галерия – град Варна, които гласят:
–    „Галерията е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на община Варна;
–    „Галерията участва в държавната политика по опазване на културното наследство във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия синод към Българската православна църква, със съдействието на неправителствени организации и гражданското общество“.
Според втория мотив  „изложбата е срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“.
„Запознах се с тази позиция, както и със становището на председателския съвет към ОбС и ще се съобразя с тях. Защото Варна не е всеядна“, коментира кметът на морската столица Иван Портних.
barometar.net