Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Провокацията на масона Румен Серафимов срещу християнска Варна, в дните преди Великден се провали

Кметът Иван Портних трябва спешно да вземе мерки срещу „гнилото“ в една от най-важните културни институции на Варна. Много се изписа около т.н изложба на художник, който в навечерието на най-светлия християнски празник- Великден, беше решил да обругае всичко възможно свързано с християнството- Христос, Богородица, Мария Магдалена, Светите братя Кирил и Методий и дори Светия кръст. Снимка на български митрополити- исторически личности, беше окарикатурена с еротичните фантазии на въпросното лице. Логично Варненския Митрополит Йоан реагира: „Болезнено е това, че предметът на тази изложба засяга по кощунствен начин представителите на светата ни Църква и самата нея, като Богочовешки организъм… Цинизмът и вулгарността са недопустими в изобразителното изкуство.“

На Обществения съвет по култура, прот.Василий Шаган заяви: „Това е една провокация към християнството, провокация към нашата култура, провокация към българската православна църка, провокация към основните ценности на нашата нация.“

Реагираха Кметът, Председателският съвет на Общински съвет- Варна, Общественият съвет по култура, които решиха, че е недопустимо в Градската художествена галерия на Варна в противоречие на Правилника за устройството и дейността на Художествената галерия да се излагат творби, които са откровена провокация срещу българското достойнство, християнски ценности и морал.

Но не това е темата на този анализ. Всичко случило се- от провокацията до невъобразимия медиен шум и арогантното поведение на един художник, който въпреки всичко е окачил т.н си творби в общинската галерия, говори за по-тежки и много сериозни организационни проблеми.

Проблем №1
Правилникът за устройството и дейността на художествената галерия в град Варна, се оказа труден за откриване. Няма го публикуван нито на сайта на Община Варна, нито на сайта на самата галерия. Дори отговорни общински служители, както и общинските съветници не разполагат с този правилник, а членовете на Обществения съвет по култура узнаха за неговото съществуване едва на последното си заседание. Всички смятаха, че правилник изобщо няма. Оказа се, че Правилник не само има, но той дори е съгласуван с Министерството на културата.

И ако всеки може да се оправдае с незнанието на този Правилник, то това е невъзможно за Директора на самата галерия.

Това води след себе си логичния въпрос: Защо Пламен Аврамов е допуснал грубото нарушение на чл.2 от този правилник, който гласи:

– „Галерията е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на община Варна;

– „Галерията участва в държавната политика по опазване на културното наследство във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия Синод към Българската православна църква, със съдействието на неправителствени организации и гражданското общество“.

Държавната политика!…Светият Синод!!!… и изложбата на Кикимото „Еротичната нотка в колелата на християнската машина.“!!!…

Еротичните фантазии на един млад човек, въобразил си че е творец, вкарани в главите на починали варненски митрополити!!!…

Какво може да накара един Директор на културна институция с общинско финансиране, прокарваща държавна политика, да обслужи един човек, като така услужливо гали неговото его? Чии интереси защитава един Директор на културна институция с общинско финансиране, прокарваща държавна политика, да отдели специалните дни, преди Възкресение Христово, за провокация „срещу българското достойнство, християнски ценности и морал“?

Отговорът се крие в Проблем №2
И този проблем за варненци и за варненската културна общественост най-после бе поименно назован- Румен Серафимов.

„Културната“ ръка на Кирил Йорданов, известен с голямата си близост с третата съпруга на бившия кмет, с безогледното си кадруване в културните среди на Варна, с афинитета си към пренасочването на парични потоци, се оказа Ръката, която натисна спусъка срещу Българската православна църква в дните преди Великден.

Оказва се, че именно Румен Серафимов е поканил развълнувания млад човек, вмъкнал еротичните си фантазии в главите на починали митрополити. Румен Серафимов е човекът, който е диктувал поведението на Директора Пламен Аврамов да наруши безпрецедентно Правилника на работа на художествената галерия, която ръководи. Румен Серафимов е избрал периода, така че провокацията да е по-болезнена за всички християни.

И след като най-после имаме отговор на въпроса КОЙ? Логично е да потърсим отговора на въпроса ЗАЩО?

Защо Православната църква? Защо срещу Великден?

„Изкуствоведът“ Румен Серафимов се оказа член на масонска ложа. Това дава отговор и на стари въпроси от миналото, какво точно крепеше този човек около Кирил Йорданов, който едва ли се е радвал много на публичните симпатии на съпругата си към Серафимов. Сериозен трябва да е анализът на кмета Иван Портних около възникналата ситуация.

И анализът му трябва да започне около котилото в Градската художествена галерия, което можем да наречем накратко Проблем №3.

Много силно беше обръщението на големия художник Стоимен Стоилов на Обществения съвет по култура към Директора на галерията Пламен Аврамов:

Стоимен Стоилов:
„Първо, не може да си галерист, да имаш някакъв Галериен съвет, който никой не го знае точно как сте го създали и избрали, и да не поискаш портфолио, така както се прави по принцип. Нещата трябва предварително да се видят, да се разгледат. И тъй като Пламен е един, така да кажа мек човек, той се е водил, както сам казва от Румен Серафимов. Румен Серафимов е измислен изкуствовед, който се опитва да дирижира тук в града и се опитва да прави провокации. Фактически, сега ти, Пламене, ще признаеш това нещо, което казвам, тази провокация е замислена от Румен. Това е една политика на галерията, ти сам не може да го направиш.”

Наведената глава на Аврамов потвърждава думите на Стоимен Стоилов, който продължава:

„Градската художествена галерия е гордостта на нашия град. Вижте на какво прилича!
И още едно нещо- без да съобщите на никого, без да проведете конкурс, тихо си назначихте една млада жена за домакин. Има ли такова нещо?”

Пламен Аврамов:
„Да.”

Стоимен Стоилов:
„Майката се пенсионира и назначихте на нейно място дъщерята. Защо? Защо го правите? Ако има нещо гнило, гнилото е в галерията. И на практика всички тези неща, които стават в галерията водят до това, до тази изложба. Вие си работите там вътре, кротувате си, общината ви дава заплати и си правите каквото си искате. Ей това е цялата работа.“

За да няма Проблем №4, Кметът Иван Портних трябва спешно да вземе мерки срещу „гнилото“ в една от най-важните културни институции на Варна.

Веселина Савова
vlastta.com