Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Затишие пред буря: Опълченците в Славянск очакват помощ, ситуацията е критична

Федералистите в Източна Украйна очакват решителният щурм на украинските сили в рамките на операцията в град Славянск да бъде извършен тази вечер, заяви пред РИА Новости комисарят на движението „Източен фронт” Николай Солнцев. Той посочи, че според информацията, с която разполагат активистите, най-активната фаза на операцията ще бъде извършена през нощта. В тази връзка той заяви, че движението, което подкрепя федерализацията на Украйна, изпраща всички свои активисти от региона към града. Солнцев определи положението в Славянск като много критично.

Представители на кримската самоотбрана настояват да бъдат изпратени на помощ на опълченците в Югоизточна Украйна, обяви пред журналисти премиерът на Крим Сергей Аксьонов. „Те буквално напират да тръгнат, аз не мога да ги спра да окажат помощ на всички, които страдат от амбициите на новата власт в тази част на Украйна“, подчерта кримският лидер.

Народният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов призова децата, жените и възрастните хора да си останат по домовете. Той се призова мъжете в града да помогнат на активистите, които се сражават украинските сили, които са обкръжили Славянск и не позволяват на жените и децата да напуснат града. Според Интерфакс всички пътища в града и около него са блокирани, така че никой не може да излезе, включително децата и жените. Възможно е скоро да има недостиг на храна и питейна вода. Източниците посочиха, че в града периодично се чуват изстрели, макар че сега действията не са толкова мащабни, колкото тази сутрин. Въпреки това, в различни части на града все още се стреля.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент заяви, че организаторите на наказателната операция несъмнено ще си получат заслуженото и то преди всичко от своя народ. Съобщено бе и че Владимир Лукин, който бе изпратен от Москва като преговарящ в Югоизточна Украйна, е добре. Неговият говорител е обяснил, че пратеникът не се намира в опасност. ЕС наблюдава с тревога ситуацията около Славянск. Това съобщиха от външнополитическата служба на ЕС за ИТАР-ТАСС. „Надяваме се на по-бързото стабилизиране на ситуацията”, отбелязаха от пресслужбата. Оттам обаче отказаха да коментират подробностите от започната от украинските сили операция срещу привържениците на федерализирането на Украйна. Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски заяви, че НАТО не трябва да се спотайва, а да осъди агресията на „това правителство в Киев, което трябва да бъде обесено“

blitz.bg