Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов: Правителството не съдейства на Варна за реализацията на мащабните европроекти

 

Г-н Апостолов, Вие сте член на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента. Според Вас кои са най-важните решения, които са приети в нея?

 За съжаление, както повечето законопроекти приети от това Народно събрание, така и законопроектите разглеждани от Комисията по икономическа политика и туризъм са с привкус на лобизъм, добре прикрит зад гръмки популиски фрази в защита на интересите на българските граждани. Видно е желанието бързо да бъдат променени съответни закони в услуга на приближените до властта фирми, което редом с поголовната кадрова чистка по различните нива, да осигури добри изходни позиции на управляващите при едни предсрочни парламентарни избори. А лично по мое мнение има и добри законопроекти, като: ЗИД на Закона за потребителските кредити, ЗИД на ЗОП, ЗИД на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, ЗИД на Кодекса на търговското корабоплаване. Но все пак да не забравяме, че пътя към ада е постлан с добри намерения. А в този случай нямаме и добрите намерения.

Какво е мнението ви за предстоящите евроизбори? Сблъсък на идеи ли ще има на тях или на популистки обещания?

Това на което ставаме свидетели за съжаление не ни дава основания да очакваме дискусия по политики, а още по-малко и сблъсък на идеи и виждания за Европейското бъдеще на България и посоката в която искаме да върви Европейския съюз. Свидетели сме дори на бягство от дебат по тези теми от страна на г-н Станишев, като водач на листата на Коалиция за България. Видно е, че се върви по пътя избирателите да бъдат демотивирани и незаинтересовани от това да гласуват. След това идва ред на контролирания вот, от който знаем кои политическите формации ще се възползват. Затова и очакванията ми са с приближаване на изборния ден да се изостри компроматната кампания.

С какво посланията към избирателите на ПП ГЕРБ се отличават от тези на другите политически сили?

С честно и отговорно отношение към всички български граждани. Ние ясно и категорично заявихме, че единствения гарант за Европейския път на развитие на България – това е ПП ГЕРБ! Това е така, защото направеното по времето на нашето управление е реално и може да бъде видяно навсякъде. Защото при нас, в България идваха средства по оперативните програми, а сега с тези заеми се изнасят средства от България!

Според вас правителството полага ли достатъчно усилия, за да съдейства на Варна да стане модерен европейски град?

Добър въпрос, отговора на който се вижда от всички варненци и той е категорично -не! В подкрепа ще дам само един пример: в проектобюджета за годината, ние като народни представители от 3-МИР от ПГ на ГЕРБ поискахме приблизително 90 милиона лв. за най-належащите за града проекти. Месеци след това реалните средства са 4,5 милиона лв. за ремонт на ДКС плюс средствата за проектиране на сграда на Съдебната палата. А само преди дни отново тръгна свлачището на „Трифон Зарезан“. Има и други примери. По-лошото според мен е друго. А то е липсата на съдействие по реализацията на мащабните европроекти, по които града усвоява средства. В този случай липсата на съдействие е равносилно на умишлено саботиране.

въпросите зададе Иво Югов

www.briz15 .com