Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Българските евродепутати трябва да са адвокати на България и да печелят доверието на нашите партньори в Европа

 

Какво ви мотивира да се кандидатирате за евродепутат?

Втори мандат съм народен представител в българския парламент, юрист съм и член на Правната комисия. В работата си забелязвам, че основната част от нашето законодателство се регулира от нормите, които приема Европейския парламент. Виждам как, когато се приеме европейска директива, която не отговаря на българските условия ние разбираме едва, когато тази директива вече е факт и трябва да я синхронизираме с нашето законодателство. Ако не го направим за България ще има непосилни санкции. Има много примери за това – изискванията за сметищата, въпроси свързани с екологията, така наречените „щастливи кокошки” и др. които затрудняват общините и бизнеса. Според мен нашите евродепутати трябва да са адвокати на България, да запознават нашите европейски партньори с реалностите в страната, и възможностите ни. Също така, когато се приемат нормативни актове, българските евродепутати трябва да защитават българския интерес.

Личната ми мотивация да се кандидатирам за евродепутат е свързана с това имиджът на България в областта на вътрешния ред, сигурност и правосъдие да бъде подобрен. Бих искал да се затвърди доверието на нашите европейски партньори в нас, защото когато те имат доверие в българските институции – много по-лесно се усвояват средствата по европейските програми. Смятам, че доверието е пътят за убеждаването, да се отпуснат повече средства за България и в частност за Варненския регион. Виждате, че от една година Варна усвоява с бързи темпове европейските средства и варненци и гости на града виждат рязката промяна, която се случва. С встъпването в длъжност на новия кмет Иван Портних дойдоха новите автобуси, очакваме новите тролейбуси, виждаме асфалтираните пътища, ремонта на центъра и други проекти, които са лицето на Варна. Видяхте колко хиляди туристи привлече регатата Тол Шипс, все повече пасажерски кораби акостират на Морска гара и посещават града. Знаете, че бюджета на Община Варна е недостатъчен за необходимите капиталови разходи и когато нашите европейски партньори имат доверие в нас, те отпускат повече средства за инфраструктура и туризъм. Варна може да се възползва от това, кметът има добър екип и смятам, че оттук нататък градът ни ще усвоява все повече европейски средства.

Как протича кампанията ви и кои са основните акценти в нея?

Ние от партия ГЕРБ водим позитивна кампания и се стремим към европейски дебат, в който да разясним на гражданите, колко е важно присъствието ни в европейските институции и това, че единствените свежи пари в България идват от еврофондовете. Вие помните, че по времето на Тройната коалиция еврофондовете бяха спрени, а но-късно при управлението на ГЕРБ плащанията бяха възобновени и България успя да усвои 16 млрд.лева. На шестия месец от управлението на правителството на Пламен Орешарски отново имаме спрени европрограми, затруднения с фонд „Земеделие” и на практика доверието в българското правителство липсва.

 Какви са посланията на вашите опоненти? В дебатите, в които участвате има ли сблъсък на идеи или става дума за популистки обещания?

За съжаление сблъсък на идеи и дебат за европейските ценности не се състоя въпреки голямото желание на ПП ГЕРБ. Знаете, че в лицето на Томислав Дончев изпратихме покана до г-н Станишев и останалите водачи на листи да проведем такъв дебат, но за съжаление не получихме разбиране. Срещу нас се води негативна кампания, но ние не отговаряме на провокациите на нашите опоненти. От ГЕРБ водим позитивна кампания, в която разясняваме на българските граждани ползите за България от това, че е в Европейския съюз. Също така ги призоваваме да гласуват, защото когато има по-голяма избирателна активност, избраните евродепутати получават по-голяма легитимност, а влиянието на купения и корпоративния вот намалява. За съжаление ние виждаме как нашите опоненти се опитват по всевъзможни начини за намалят избирателната активност, за да могат твърдите ядра и купения вот да имат голямо влияние върху резултата от изборите. Видяхте, че с приемането на новия Изборен кодекс „Мая Манолова” се направи всичко възможно да няма висока избирателна активност, не се въведе задължителното гласуване, не се позволи електронния вот, където всички наши сънародници страната и извън нея щяха много по-лесно да гласуват. Не смятам също, че е нормално едно правителство почти година да управлява под обсада – това ясно говори, че имаме криза в управлението, спрените еврофондове и заемите, които се вземат безпричинно подкрепят тезата ми. Затова призовавам българския избирател на 25 май да каже своята тежка дума, защото той е единственият, който може да реши дали едно управление е легитимно или не.

Какво е личното ви послание към варненци и кои ще бъдат основните въпроси, по които ще работите, ако бъдете избран за евродепутат?

Първото, за което ще работя е да утвърдя имиджа на Варна като морска столица на България и като културен център. Знаете, че Варна се бори да бъде Европейска столица на културата и Европейска младежка столица и това е важно, както за развитието на туризма в града, така и за привличането на допълнителни инвестиции. Варна е прекрасен град, пристанищен център и има много транспортни проекти, които трябва да се развият. Мисля, че най-накрая проектът за магистрала „Хемус” трябва да се случи и трябва да убедим нашите европейски партньори, че за този проект е нужно финансиране. Правителството на Пламен Орешарски се отказа от магистрала „Хемус” за сметка на изграждане на жп инфраструктура, но ние знаем колко е важно за града ни, магистралата да функционира, за да може стоките от Пристанище Варна да се транспортират към Европа. За да бъде Варна конкурентноспособен и модерен град трябва да се борим не само у нас, но и в Европа да получаваме финансиране за нашите проекти.

www.barometar.net