Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Борисов за пореден път победи Станишев

 

Exit-poll резултатите, представени от Алфа рисърч след края на изборния ден сочат убедителна победа на формацията на Борисов ГЕРБ над БСП. Прави впечатления много високият резултат на ДПС. По първоначални данни евродепутати изпращат пет формации –  ГЕРБ 28,4, БСП   – 21,6, ДПС – 15,5, ББЦ 9,9, Реформатори 6,8 на сто. Под бариерата остават Атака – 3,7, АБВ- 3,4, НФСБ – 2,7.

Галъп дава още по-убедителна победа на ГЕРБ.
ГЕРБ – 28,6, Коалиция за България – 19,8, ДПС – 14,9, България без цензура -11,1, Реформатори – 6,4, АБВ – 4,3, Атака-3,6, НФСБ-2,8.

Така според първоначалните данни ГЕРБ изпращат в Европарламента 6 души, БСП – 5, ДПС – 3, ББЦ – 2 и реформаторите – 1. Втората в листата на БСП Илияна Йотова отказа да коментира по същество резултатите, защото са от екзит пол. Тя посочи, че БСП ще го направи, когато види паралелното преброяване.“Ще приемем волята на народа. Благодари на всички гласували“, каза Йотова.
На въпрос дали ще оспорят резултатите от изборите, Йотова заяви, че общо взето няма кой знае какви нарушения, за да не приемат резултатите.
Сбъднали се най-мрачните прогнози за купуване на гласове и търговия с влияние, завърши тя.

ГЕРБ става първа политическа сила. Това заяви с категоричност в изборното студио на БНТ герберката Румяна Бъчварова. Според нея резултатите от еxit-pool показват реалната картина и общественото настроение, а именно, че дясната политика и дясната ориентация са много по-силно изразени.

Бъчварова е на мнение, че съотношението в управляващото мнозинство не съответства на представителите на обществените нагласи. Затова ГЕРБ иска предсрочни избори и в последната една година не е отстъпвала от това си искане. По думите на герберката се оказва, че подкрепата за сегашното правителство не е такава, каквато е била представена.

Румяна Бъчварова е категорична, че правителството носи основна отговорност за това как се провеждат избори. Очакваме поне две оставки, каза Бъчварова.

По нейното мнение изчезват евроскептичният и националистическият вот. От България няма да отиде нито един евроскептик в Брюксел, допълни герберката. От своя страна червената депутатка Татяна Буруджиева заяви, че сериозните анализи и политически позиции, изводи ще последват едва след като има точните резултати от самия вот. Истината е, че дори ако тези резултати се вземат като база за анализ, изводите не дават отговор на това, което каза Бъчварова, подчерта социалистката.

Ако това бяха парламентарни избори, положението щеше да е същото, но „Атака“ щеше да е подменена от „България без цензура“. Така че не може да се каже, че има десни ориентации, категорична е Буруджиева. По нейно мнение продължава лошата тенденция българите да подценяват значението на европейските избори. От последната една година, каквито и да бяха резултатите днес, ГЕРБ щеше да иска предсрочни избори, защото това е устойчива тяхна политика.

„Не виждам как те доминират или дясното доминира. Дебатът за това дали да има или не предсрочни избори е в парламента. Той се формира на окончателни резултати, а не на прогнози. Отговорността е и на всички, които правят избори. Не е работа на общинска полиция да прави избори“, каза още червената депутатка.

По думите на политолога Борис Попиванов ефектът „Първанов“ е една от причините за слабия резултат на БСП. Според него част от традиционните избиратели на БСП не са разбрали какво се случва в партията и не са подкрепили нито БСП, нито АБВ на Георги Първанов.

Според Попиванов и ПР експерта Арман Бабикян „България без цензура“ е изненадата. По думите на Бабикян другите политически сили не са изненадали.

Социологът Антоний Гълъбов зададе въпроса „Какво казаха българските граждани?“. И отговори, че Европейската народната партия (ЕНП) печели изборите в България, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) губи изборите.

За негово съжаление гласувалите за ББЦ ще разберат за какво са гласували, чак след като се конституира Европейския парламент.

„БСП губи тези избори. Загубата на БСП има два съществени аспекта – левия вот се ориентира към по-радикален вот вляво и той не разпознава БСП за своя политическа сила„, коментира Гълъбов. Според него тези хора не виждали в лицето на БСП комунистическа и социална партия.

news.bg