Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Луков: Трябва да реализираме Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна

 

Каква е оценката ви за резултатите на основните политически сили на евроизборите?

Според мен избирателите от Варна и региона категорично показаха своето отношение към сегашното управление на страната. Изключително съм доволен от резултата и от категоричната победа на ПП ГЕРБ във Варна и областта. За резултатите на нашите опоненти мога да кажа, че БСП показаха спад надолу, а „България без цензура” имат добър резултат, като нова партия.

Според вас кои са по-важните решения, които се взеха в Общински съвет-Варна, откакто вие сте негов председател?

На първо място за мен е гласуването на бюджета за 2014 г. на град Варна и гласуването на план-сметка „Чистота“. Едно от предизборните обещания на кмета Иван Портних беше, че ако бъде избран, ще се почувства промяна в управлението на града. Бюджетът на Варна показа коренно различно отношение към средствата на данъкоплатеца и тяхното управление. За пръв път от 20 години беше гласувано намаление на данъците в Община Варна и това е заслуга на мнозинството на ПП ГЕРБ в местния парламент. Другият важен момент – това са ремонтните дейности, които се извършват във Варна. При управлението на Кирил Йорданов средствата, които се заделяха за ремонт на улиците бяха само за запълване на дупки, които се отваряха на следващата зима. Това, което гласува Общинския съвет е цялостно преасфалтиране на улици, а там, където е възможно и подмяна на подземните комуникации. Извършват се основни ремонти на булеварди и улици с тези средства, които бяха предназначени за запълване на дупки. Мога да спомена и решението на местния парламент за гласуване на средства за Тубдиспансера, като акцентирам, че в случая Министерство на здравеопазването е институцията, която трябва да заделя средства по Здравна каса.

Каква е оценката за работата на другите партии в Общинския съвет? Конструктивни ли са те?

Дясно ориентираните партии, които са представени в Общинския съвет работят в добро взаимодействие с общинските съветници от ПП ГЕРБ. Когато става въпрос за конструктивна работа от страна на съветниците от БСП – при приемането на Бюджет 2014, който е много добре балансиран и работи в интерес на варненци – те гласуваха  „против“ и „въздържал се“. Може би така им е било наредено от ръководството в София, но тяхното гласуване не беше в интерес на Варна. За други решения, които касаят отделни социални групи, нямаме проблеми – съветниците от БСП работят нормално.

Кои са най-важните проекти, които трябва да се реализират във Варна в близките години?

Според мен най-важно е да бъде реализиран Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, в който са включени 165 обекта. Този план се случва благодарение на мнозинството от ПП ГЕРБ в Общинския съвет и ако до 2020 г. тези обекти бъдат изградени, ремонтирани и възстановени, стойността им ще бъде около 700 млн.лв. Ние спечелихме този проект, но при това управление на страната, няма да се учудя, ако от Европейски съюз ни спрат средствата. Ще ви дам пример с това, което се случи наскоро – средствата на много общини по ОП „Околна среда” бяха спрени и правителството им наложи солидни глоби. Фактът, че добре работещи общини, изпълнили европейски проекти в момента са наказани и трябва да връщат средства, означава, че бюджетът на това правителство е празен и трябва да съберат отнякъде пари.

www.briz15.com

Снимка – varnaaction.com