Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ДПС иска предсрочни избори до края на годината

Правителството няма как да изкара пълен мандат и затова трябва да има избори до края на годината, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочна пресконференция. По думите му изходът от ситуацията има няколко варианта – хоризонт на правителството до октомври 2015 година, избори до края на годината или избори догодина по това време. След това обаче той обясни, че е по-добре за страната изборите да бъдат през октомври следващата година. Още в началото на пресконференцията лидерът на ДПС Лютви Местан се презастрахова, че поема риск с днешните си изявления, защото могат да бъдат изтълкувани неправилно. ДПС не произнася присъди и няма да го направи и днес, коментира Местан. В анализа си за политическата ситуацията лидерът на ДПС посочи, че евровотът е дал отговор на някои въпроси, но е и поставил нови такива. По думите му основният въпрос сега е дали този вот ще прелегитимира кабинета „Орешарски“.

Местан коментира, че правителството няма да зависи от аритметиката или протестите, а от това дали ще е в състояние да управлява ефективно. За второто е необходимо да се стъпи и на реално доверие, допълни лидерът на ДПС. Местан посочи, че трябва да се потърси отговор дали евровотът е задал реална алтернатива. В сметката му двете партии зад кабинета са получили над 800 хил. гласа.

Приемаме, че 800 хил. гласа не са достатъчни за подкрепа на кабинета. Но вотът не дава основание за еуфория на никого да повишава децибели и да размахва пръст, намекна по повод ГЕРБ Местан. В сметката му беше посочено, че БСП губи 500 хил. гласа, но и ГЕРБ губи 400 хил. гласа.

След този анализ Местан заяви, че правителството няма как да изкара пълен мандат. След като застъпи трития вариант, а именно – избори до края на годината, той посочи, че проблемът е с приемането на държавния бюджет за следващата година. При този вариант това няма как да се случи, допълни Местан. По думите му дори кабинетът да подаде оставка още утре, проблемът остава същият. Затова сме отворени за разговори и за други варианти, допълни лидерът на ДПС. След като остави отворена вратичка, Местан обясни, че най-добрият вариант за страната е изборите да бъдат през октомври 2015 година. Резултатите от изборите не дават добри перспективи за кабинета Орешарски, но в същото време не дават основание на никого за еуфория.

dariknews.bg