Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Държавата се появи в 1,30 ч сутринта с една машина

 Г-н Портних, знае ли се вече колко са жертвите и колко хора все още се издирват?

– Информацията, която имам, е за 11 загинали. Сред тях има две деца. По данни на вътрешния министър Цветлин Йовчев обаче жертвите са 9 (по-късно бе потвърдена и 10-а жертва – б.а.). Дано наистина да са по-малко, но ситуацията е отчайваща. Опитвахме се да работим и да помагаме в тъмницата цяла нощ. Дано не съм прав, но загиналите може да са повече.

Откъде дойде тази над 2 метра приливна вълна? Каква е причината за трагедията?

– Все още не може да се посочат конкретни причини. Вероятно са комплексни – както голямото количество дъжд, което се изсипа, и отводнителните канали, които не могат да смогнат, така и незаконната сеч. Имало е множество сигнали през годините назад за незаконна сеч до различни институции, но държавата не е упражнила контрол и никой не е обърнал внимание.

Тези причини са вторични. Градът беше залят. Небето се отвори. Цели къщи са отнесени. Коли са влачени по около километър и са една върху друга. Така че нека първо министър Йовчев да види каква е ситуацията, а не направо, слизайки от колата, да обяснява какво е трябвало да правя. Докато те заседаваха в областната управа, ние вадехме трупове.

– Твърди се, че сред причините е и незаконното строителство, защото до най-пострадалата част от квартал “Аспарухово” е ромската махала.

– Да, част от къщите наистина са с ромско население и вероятно са незаконни. Възложил съм проверка на тези постройки. В момента екипите описват щетите къща по къща. Опитваме се да помогнем с всичко възможно на хората, за да се справят с тази ситуация.

Не мога да ви опиша картината, трябва да дойдете и да видите как къщите са събрани на една купчина, коли са стоварени една върху друга на по три нива. Цяла нощ с общинска техника сме се мъчили да ги преместим, за да отпушим улиците и до бедстващите хора да достигнат пожарна и линейки. Държавата я видях чак в 1,30 ч през нощта. Тогава дойде министърът на транспорта Данаил Папазов с една верижна машина. Тя обаче така и не успя да влезе в употреба.

– Премиерът Пламен Орешарски обаче ви обвини, че не му вдигате телефона. Вицепремиерът Йовчев пък попита къде сте били, когато е трябвало да сте в щаба и да координирате работата на всички служби. Защо е тази престрелка между община и държава?

– Кметът цяла нощ беше до ушите във вода и кал. С мен имаше стотици хора, с които се опитвахме да помагаме, и те могат да кажат както къде съм бил, така и какво съм правил. В този момент други са си стояли в щаба и после са се прибрали да спят в резиденция “Евксиноград”. Не искам да влизам в подобни пререкания, защото трагедията е факт.

Ще кажа само, че държавата не успя да осигури дори два прожектора, които да осветяват района. Екипите работиха в тъмницата, защото електрозахранването е спряно заради риск от аварии. Сега (малко след 7 ч сутринта вчера – б.а.) има всякаква техника, но защо снощи, в първите часове, нямаше и 1/100 от това, което е тук в момента?

Варненци се обединиха и дойдоха да помагат, някои от тях чрез фейсбук. Хора дойдоха с 5-6 джипа и осветяваха района с фаровете на колите, за да може да се махне преградата от автомобили и да се изчисти калта. Доброволците на БЧК също бяха сред първите, дошли на място. Още в 19,30 ч (в четвъртък – б.а.) бях на Аспаруховия мост, където имаше огромно задръстване.

Освободихме пътя, за да може до пострадалите да стигнат техника, линейки, пожарна и полиция. Пак казвам – вадихме трупове и в този момент, за съжаление, нямаше държава. Това бедствие показа, че всички институции не можем да се справим с такава ситуация. Надявам се, че след като вече има струпана техника, ще успеем с общи усилия да предотвратим нова трагедия, защото продължава да вали.

– Може ли да кажете колко къщи са пострадали и изобщо какви са щетите?

– Все още е рано. Не мога да ви кажа. Само още нещо – бедата обедини хората. Получаваме предложения за помощ от София, Пловдив, Бургас и други градове. Обаждат се обикновени хора, които искат да се включат в почистването на квартала. Фирми осигуряват ботуши и лопати. Таксиметрови компании предложиха да извозват безплатно хората от квартала. Едно частно училище е готово да приюти и занимава деца. Цяла Варна се вдигна, за да помага на “Аспарухово”, и искам да благодаря на всички свои съграждани.

24 chasa.bg