Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Как се справя Германия с катастрофи като българската

„Това беше най-тежката буря в Северен Рейн-Вестфалия за последните 20 години”, заяви вътрешният министър на провинцията Ралф Йегер след стихията, която се разрази в навечерието на Петдесетница (9 юни). Най-многолюдната германска провинция бе поразена от вятър със скорост над 140 км/ч, придружен от гръмотевични бури, поройни дъждове и силна градушка. Стихията нанесе сериозни щети на инфраструктурата, събори десетки хиляди дървета, наводни улици и мазета. Шест души загинаха, а ранените бяха на 100. Материалните щети се оценяват на десетки милиони евро.

Един за всички, всички за един

Пожарните команди, Бундесверът, доброволческите организации и аварийно-техническите отряди успяха да мобилизират над 29 хиляди души за акцията по разчистването след бурята. Само за един ден полиция и пожарна се отзоваха на над 20 хиляди сигнала. Най-сериозно засегната е железопътната мрежа в провинцията – към момента все още се работи по възстановяването на отделни маршрути. Германските железници оценяват щетите на около 60 милиона евро.

По-слабо засегнатите райони на Северен Рейн-Вестфалия предоставиха незабавна помощ на тежко пострадалите общини и градове. При кризисни ситуации влиза в сила т.нар. концепция за взаимопомощ, съгласно която отделните общини и градове са длъжни да окажат подкрепа на всички онези населени места, които не са в състояние да се справят сами с проблема.

Премиерът на провинцията Ханелоре Крафт вече обеща, че пострадалите от бурята общини ще получат финансова помощ. За целта ще бъде създаден специален помощен фонд. Имуществените щети на частни лица се очаква да бъдат покрити от застрахователните компании.

След потопа във Варна

За разлика от България

Средствата от помощния фонд ще се използват както за възстановяване на инфраструктурата, така и за залесяване на пострадалите гори. За разлика от урагана „Кирил”, който порази Германия през 2007 година и нанесе огромни щети на горските масиви в Северен Рейн-Вестфалия, тазгодишната буря е била значително по-снизходителна. За сравнение: през 2007 година ураганът заличава цели гори, унищожавайки 15 милиона кубични метра дървесина, докато при бурята от началото на този месец са пострадали „едва“ 80 хиляди кубични метра. Но тъй като изкоренените дървета увеличават риска от наводнения, службите, които отговарят за надзора на дигите, ще проведат щателна проверка с цел да се избегнат бъдещи бедствия.

Според вътрешния министър на провинцията Ралф Йегер, бързото овладяване на ситуацията се дължи на добре функциониращата концепция за взаимопомощ, благодарение на която никъде не е била регистрирана липса на достатъчно персонал или техника. За разлика от България, където след потопа във Варна отново пролича, че на държавата ? липсват работещи структури, които да се задействат при природни бедствия. И така до следващия път, когато политиците отново ще започнат да си прехвърлят отговорността за провалите.

dw.de