Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Аспарухово, ден 11: Събарят бръснарския салон от дерето, евакуацията продължава

Днес събарят бръснарския салон на ул. „Горна студена” в кв. „Аспарухово”, построен незаконно в дерето. Въпреки че бетонната постройка се оказа една от причините за потопа, тя оцеля от мощната приливна вълна, информира Дарик нюз. „Заради замърсяване и застрояване е нарушена проводимостта на дерето и водата няма как да премине. Образуват се бентове и когато единият се скъса, под натиска на водата се късат останалите и така се образува вълната. Къщите на ул. „Горна студена”, в които са се намирали жертвите на потопа, също са построени незаконно. Те са залепени за бетонно корито на дерето, а трябва да бъдат на разстояние 25 метра от оста му.”, заяви преди дни пред Дарик Варна главният експерт по „Свлачища и укрепване на територии” към Община Варна Олег Колев.

На ул. „Моряшка” също събарят къщи, опасни за обитателите си.

Евакуацията на обитателите на къщи рисковите места в кв. „Аспарухово” продължава. Вчера се стигна до принудително изнасяне на някои от хората, които не желаеха да напуснат доброволно домовете си. Някои от къщите са здрави, но районът около дерето е рисков заради почвата. „Теренът е станал опасен, пропаднал е път, пропаднали са подпорни стени заради водите”, каза вчера пред НоваТВ заместник-кметът на район „Аспарухово“ Радослав Коев.

Временната евакуация се налага заради спешните ремонтни и възстановителни дейности на инфраструктурата, разчистването на деретата и изследванията на почвата. Не всички къщи ще бъдат съборени, а само тези, за които има издадени заповеди.
Аспаруховци, чиито къщи не бъдат съборени, ще могат да се върнат в домовете си вероятно след два месеца.

Водата от водопреносната мрежа е годна за консумация и не крие рискове за здравето, съобщи за Дарик директорът на РЗИ Варна д-р Светла Станева. Това обаче не важи за водата, която още застоява по откритите площи в квартала, там е препоръчана обработка.

Предстои да бъде решено как да бъде изпомпана водата, заляла парка. Специалисти ще вземат проби, за да се установи дали е безопасно да бъде източена в морето. Миенето на улици продължава.

Доброволци в квартала не липсват, но броят им не е така внушителен, както в първите дни след трагедията. Поне 350 души помагат за разчистването на пострадали домове, по данни на БЧК. Днес дарения не пристигат, но осигурените от предишните дни се разпределят за нуждаещите се.