Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Община Варна изчислява частните инвестиции в Спортен комплекс „Спартак“

Общинският съвет ще се зарови надълбоко в поредната драма, свързана със стадион „Спартак“. Местният парламент ще изисква доклад за състоянието на дружеството „Спортен комплекс „Спартак“ АД, в което участва заедно с „Инжстрой холдинг“ и което стопанисва спортната база. Причината е заявеното желание на фирмата да развали съдружието си с общината, но срещу заплащане на инвестициите, направени от 2010-а насам. То е заявено с писмо от изпълнителния директор на „Инжстрой“ Пламен Стилиянов. Основният мотив за отказването от „Спартак“ е, че фирмата не може да понася нападките, които се отправят към нея. „Постоянно сме упреквани, че сме „приватизирали“ общинските имоти, макар тези имоти отдавна да не са общински“, пише в писмото си Стилиянов.

Макар че някои съветници първоначално се опитаха изобщо да избегнат обсъждането на въпроса, той попадна в дневния ред на заседанието на комисията „Собственост и стопанство“. Оказа се обаче, че на практика никой от тях не може да каже със сигурност какво е свършено в последните години от съвместното дружество. По тази причина съветникът от „СДС – Демократичен алианс“ Валентин Станев, който е представител на общината в общото събрание на „Спортен комплекс „Спартак“ АД, трябва да представи доклад. Освен собственото си виждане за състоянието на съвместното дружество Станев ще трябва да представи и документи, от които да стане ясно точно колко и какви са инвестицията в спортната база.

В началото съветниците на ГЕРБ предложиха за разчепкването на ситуацията около Спортен комплекс „Спартак“ да се създаде специална работна група. В крайна сметка стопанската комисия реши, че това е излишно и местният парламент може да вземе решение само на основа на числата. Засега никъде не е посочено каква точно е стойността на направените инвестиции, но е ясно, че изплащането им едва ли ще е по силите на общината и собствения й бюджет. Съветниците от БСП дадоха да се разбере, че като цяло не подкрепят идеята общината да се нагърби с изкупуването на акциите на „Инжстрой холдинг“ в съвместното дружество.
petel.bg