Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Евродепутатът Андрей Ковачев: Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще спечели убедително изборите и ще състави силно правителство

Г-н Ковачев, как ще коментирате назначението на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК с ресор „Бюджет и човешки ресурси“? Този пост признание само за нейните лични качества ли е или показва и уважение към усилията на България да работи ефективно в ЕС?

Номинацията на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на ЕК по бюджет и човешки ресурси е голям успех за страната ни, но с това идват и много сериозни отговорности. Като цяло предложеният от Жан Клод Юнкер състав на ЕК е много силен – това са хора с изключителен опит. Сред тях има 5 бивши премиери, 19 бивши министри. Освен това 7 от комисарите ще повторят мандата си. Сред хората с опит в Комисията е и Кристалина Георгиева, която за 5 години си извоюва репутация на изключителен специалист, отговорен политик и силен лидер. България получава много важен ресор, което е заслуга на Кристалина Георгиева и признание за страната ни. Това е най-високият пост в йерархията на Европейския съюз, въпреки нежеланието на Сергей Станишев да подкрепи българската кандидатура.

– Кои са вашите приоритети в работата ви като евродепутат?

Като член на Комисията по външни работи продължавам да се занимавам с политиката на ЕС по разширяването и отношенията с източните ни съседи. Дори да няма ново присъединяване на страни членки, процесът на преговори и реформи в държавите от Западните балкани трябва да продължи, като акцент поставям най вече върху Република Македония и Сърбия. Що се отнася до отношенията със Скопие, трябват ни общи усилия за да защитим правата на българите, както и да спрем манипулирането на историята и кражбата на културното ни наследство. Войната в Украйна ще бъде водеща тема в политиката за добросъседство. Уви, Европа е в конфликт – нито желан, нито провокиран от нас. На този етап насилието са извън границите ни, но не можем да затваряме очи пред явната пропагандна, икономическа и политическа война, в която сме въвлечени. ЕС трябва да помогне за намирането на дълготрайно мирно решение на кризата. Един от основните приоритети в моята работа, както и до сега, ще бъде здравеопазването. По-точно, работя за постигане на равен достъп до качествени здравни услуги между държавите членки на ЕС. На този етап редица страни, включително и България, имат сериозни трудности в тази сфера. Затова настоявам тя да намери място в дневния ред на европейската интеграция.  За да има обща здравна политика трябва да има силни политически гласове в нейна подкрепа.

– Намирате ли подкрепа във вашите тези свързани с Република Македония сред други евродепутати?

Българските представители в Европейския парламент могат да защитават интересите на страната само тогава, когато имат подкрепата на своите колеги от политическите групи, в които членуват.. Евродепутатите на ГЕРБ имаме силни позиции и до сега ЕНП винаги е подкрепяла препоръките ни към официално Скопие. Успешно работя и с другите групи – социалисти и либерали – за да бъдат отстоявани българските интереси.Очаквам това да продължи и в новия мандат на Европейския парламент.

– Според Вас категоричната победа на ПП ГЕРБ на евроизборите ще се повтори ли на парламентарните?

Убеден съм, че ГЕРБ ще спечели убедително парламентарните избори и ще състави силно правителство. Време е да върнем стабилността на България и в икономически, и в политически смисъл. За последните 12 месеца страната ни се върна с години назад; беше подкопано доверието в партии, институции и медии; изгубихме репутацията си в Европа на стабилна страна с разумно управление и европейски ценности.

ГЕРБ може и ще върне България на европейския й път.

– Как виждате управлението на страната, ако ГЕРБ състави правителство? Кои са належащите проблеми, които трябва да решат Бойко Борисов и екипът му?

В предния мандат постигнахме успехи в усвояването на европейските фондове и в инфраструктурата. Разбира се, остава още работа в тази посока и съм сигурен, че това ще бъдат отново сред приоритетните области. Държавните финанси са в тежко състояние – безотговорното управление, политическата метла и назначаването на некомпетентни „свои” хора на ключови позиции в крайна сметка отвори огромна дупка в бюджета, която всички ще трябва да платим. Това има отражение върху бизнеса, заетостта и доходите. Друго огромно предизвикателство, оставено за следващото правителство е ситуацията около КТБ. За съжаление, втози случай БНБ не се оказа на необходимото за институцията ниво. В решаването на кризата ни трябва нов подход, който е трудно да очакваме от онези, които допуснаха тази ситуация. Не бива да забравяме, че това не е първото управление на БСП, при което фалират банки.

Секторът енергетика също ще бъде приоритет – той бе докаран до де факто състояние на фалит заради лошо управление и обслужване на чужди интереси. Проектът „Южен поток” трябва да влезе в рамките на европейските стандарти – нещо, за което ГЕРБ настоява от много време, но до този момент няма абсолютно никаква воля в тази посока. Управлението на БСП за пореден път остави пропаст в отношенията между България и нашите европейски партньори и това ще е много важно да бъде преодоляно в политически план. Страната ни загуби година и половина с трагичния експеримент на т.нар. правителство на Орешарски, подкрепяно от БСП, ДПС и Атака. За щастие ГЕРБ има подготвени експерти, управленски опит и политическа подкрепа в Европа, с което ще можем да постигнем една стабилна и просперираща България, която е приемана добре в Европейския съюз. Това е основата, която трябва да утвърдим за да можем да работим за по-добро управление в интерес на всички български граждани и на техния по-добър живот.

Целта ни е да дадем перспектива на гражданите, на младите да останат в България и да намерят щастието си тук. Задачата ни като евродепутати заедно с националните институции е да възстановим доверието към България и да използваме максимално европейската солидарност. Всичко това може да се случи, ако на 5 октомври българите изберат бюлетина номер 9.

www.barometar.net