Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Проф. Михаил Константинов: Най-вероятната коалиция е ГЕРБ+РБ+ПФ

Проф. Михаил Константинов предостави специално за БЛИЦ изчисленията си за мандатите на база 99.951% обработени протоколи от ЦИК. От тях става ясно, че ГЕРБ ще има 84 депутати, БСП – 39, ДПС – 38, Реформаторският блок – 23, Патриотичният фронт – 19, ББЦ – 14, Атака и АБВ – по 11. За съставяне на мнозинство в Народното събрание са необходими 121 народни представители.
Ето и възможните коалиции:

Вариант 1: ГЕРБ + БСП = 123
От ГЕРБ обявиха, че са склонни на разговори с БСП, но не и за коалиция. Същевременно червените анонсираха, че са се подготвили да бъдат в опозиция, а не в управлението.

Вариант 2: ГЕРБ + ДПС = 122
Бойко Борисов бе категоричен, че няма никакъв шанс да се коалира с ДПС, но отново не скри симпатиите си към политическите умения на Лютви Местан и сие, добавяйки: „За съжаление, тъй като от партията няма да ми разрешат“. От ДПС все пак открехнаха вратичката и поставиха начало на политическите игри с призива ГЕРБ да вземе мандата и да намери партньори по свой избор за стабилно управление.

Вариант 3: ГЕРБ + РБ + ПФ = 126
Смята се, че това е най-вероятната коалиция заради близостта в платформите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Противно на очакванията, проблемни тук са не толкова отношенията между десните и Бойко Борисов, колкото категоричният отказ на Валери Симеонов и Патриотичният фронт да мелят брашно с партия, в чиито редици са Касим Дал и Корман Исмаилов.

Чисто математически съществуват още няколко комбинации, но те изглеждат без практически шанс за реализация. Причина за това са антагонистичните настроения – Реформаторски блок/ДПС, АБВ/ДПС, ББЦ/Атака и Атака/Патриотичен фронт.