Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Роберто Савиано: България е демокрация с мафия вътре

Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре. Калабрийците се снабдяват с кокаин по собствени канали – със стока от българите. Защото българската мафия бе закупила такова количество кокаин, че бе в състояние да го продава по-евтино от самите колумбийци. Това заяви пред Нова телевизия Роберто Савиано – италиански журналист, осъден на смърт от италианската мафия заради романа си „Гомор“.„Брендо е единствен, който знае как се осъществява трафикът на българската мафия в Италия. Първите наркотрафиканти се раждат в социалистическа България, която продава кокаин като стратегия за отравяне на Запада. Така че аз мисля, че всичко това в Италия, Европа, е много подценяваното отношение на България. И една безкрайна корупция, която пречи на страната да се развива, да привлича големи чуждестранни инвестиции“, допълни журналистът.

„Впечатли ме и разследването срещу Станимир Флоров. Защото това е типично за страните, където демокрацията не е напълно установена. Неговото разследване за контакти с мафиотския свят показва, че има една част от България, която се противопоставя – в противен случай тези истории не биха излезли наяве. И в това отношение имам надежда. Макар че, медиите често повтарят – българея е излязла от един тоталитарен режим, за да влезе в друг“, допълни Савиано. „Иска ми се да кажа на българските журналисти – да казват истината, но да не го правят сами. България може да стане част от Европа“, заяви Роберто Савиано.

Роберто Савиано е роден в Неапол, младият автор още четиринайсетгодишен става свидетел на убийство, а баща му е пребит, защото е спасил живота на ранено момче, набелязано от Камората за екзекуция. Роберто се записва в младежко сдружение за борба с престъпната организация Камора и през следващите четиринайсет години целият му живот е отдаден на разобличаване дейността на мафиотските кланове от Неапол, натрупали вече колосална икономическа мощ. За да събере информация за книгата си, авторът прави и невъзможното. Работи като строителен работник и като асистент на китайски текстилен производител – все дейности, подчинени на Камората. Скита по „екологично чистите“ полета край Неапол, където Камората заравя незаконно токсични отпадъци. Проучва системата за намиране на работа в чужбина с камористки препоръки и лети до Великобритания. Дори влиза в ролята на сервитьор на една камористка сватба. Рицар на истината, за свое оръжие той избира словото.
Първоначалният тираж на „Гомор“ е 5000 екземпляра. Реакцията на босовете от Камората е присмехулно-надменна. За два месеца „Гомор“ надхвърля 700 000 продадени екземпляра само в Италия. Мълчанието, обгръщало дейността на Камората, е нарушено. Национални медии започват да отразяват случващото се в Неапол и близките градчета. Следват арести и конфискации на имущество на камористи. Организират се манифестации срещу Камората по улиците на Неапол. Словото постига това, което държавните институции не успяват. Шефовете на Камората осъждат Савиано на смърт.

blitz.bg

barometar.net