Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Ревизоро: ДАНС не откри кой в София е вземал пари от Лесово

Бившият шеф на Митниците Емил Димитров-Ревизоро обяви акцията на ДАНС срещу корумпирани митничари на ГКПП-Лесово за огромен провал и прах в очите на обществото. В неделя спецагенти задържаха 32-ма служители на Агенция „Митници“ при шумна операция, заради която граничният пункт остана затворен близо 20 часа и се образуваха километрични опашки от тирове и автомобили. Вчера от прокуратурата обявиха, че на 7 от арестуваните, включително на началника на ГКПП-Лесово са повдигнати обвинения и ще бъде поискано от съда да ги остави за постоянно в ареста. У митничарите са открити около 220 000 лева от подкупи.

Емил Димитров – Ревизоро, който сега е депутат от Патриотичния фронт, обаче коментира пред bTV, че по случая цари масова дезинформация.
Той попита защо е било необходимо да се парализира един граничен пункт заради акция, готвена от цели 4 месеца. По думите му едната смяна е държана около 6 часа в стая, хората били натръшкани на земята, сред и болна жена, а повечето от тях в крайна сметка не са обвинени.

„Държат се като мутри”, възмути се Димитров от поведението на спецполицаите. По думите му е установено само, че едни пари са стигнали от Лесово до Бургас, но така и от ДАНС не са открили къде в София се доставят рушветите. „Ясно е, че се събират пари и че отиват към ръководството“, добави той. Освен това Димитров поясни, че нито един от задържаните не е уволняван досега. Началникът на пункта Димитър Колев е назначен лично от шефа на митниците Ваньо Танов, въпреки че през 2010 г. бил задържан заради канал за парфюми.

Според Ревизоро част от уличените митничари са издържали тестове за лоялност, защото те се правели, за да останат само удобните служители.
„ДАНС проспа КТБ и сега прави бомбастични акции заради бюджета, който предстои да бъде съгласуван“, добави Емил Димитров.

Междувременно анализатор ът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира пред Нова телевизия, че не може да си обикновен човек, да отидеш на митниците и да работиш честно, защото системета ще те изхвърли. По думите му е важно дали тези хора ще бъдат осъдени, но по-важното е дали тази корупционна практика ще спре. „В Турция също имаше такива масови акции преди 10 години и тези хора още лежат в затворите. Не знам у нас да има митничар, който да лежи в затвора”, добави още Безлов. Според него опитът показва, че след подобни акции тази практики се възстановяват няколко дни по-късно.

dir.bg