Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Обвиняема обслужва медийно Сергей Станишев в Брюксел

Обвиняема в длъжностно престъпление обгрижва медийното отразяване на евродепутата от БСП Сергей Станишев в Брюксел, научи ПИК. Бившата началничка на кабинета на премиера Пламен Орешарски – Мария Дивизиева бе привлечена като обвиняема в началото на май т.г., че умишлено е улеснила председателя на Военноапелативния съд полк. Петков да извърши престъпление. Според Прокуратурата Дивизиева е съдействала на Петков и на неговия предшественик Веселин Пенгезов (впоследствие шеф на Софийския апелативен съд) да злоупотребят с пари по европроект, изпълнен от Военноапелативния съд.

Това, обаче явно не притеснява Сергей Станишев, който е привлякъл в екипа си Дивизиева. Откакто се сгромоляса от председателския пост в соцпартията Станишев прекарва почти цялото си време в столицата на Белгия, но не се задържа дълго в сградата на Европейския парламент.
Лидерът на ПЕС предпочита да се изявява по теми свързани с развитието на Китай и скандинавските държави, отколкото да помогне на българската държава за привличането на чуждестранни инвестиции.

Станишев е възложил на Дивизиева отговорната задача да му съдейства за медийното разпространение на словата му. Дивизиева дълги години бе нежна половинка на културния министър Петър Стоянович, но двамата се разделиха. Бившят червен началник се прояви и като един от най-пламенните защитници на Дивизиева, след като тя се превърна в клиент на прокуратурата. „Бих искал да има много повече хора в българската държавна администрация като нея, защото тогава нашата държавна администрация щеше да е много по-близо до това, което хората очакват“, каза тогава Станишев.

Не искаме да тълкуваме думите му в посока, че служителите в държавната администрация трябва да бъдат обвиняеми, като Дивизиева. Самият Станишев също е клиент на държавнато обвинение. Само преди няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Европарламента да снеме имунитета на Станишев във връзка с делото, което се води срещу него за изгубени секретни доклади от времето, в което беше министър-председател.

pik.bg