Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Путин: Проектът за газопровод „Южен поток“ приключи

Проектът за газопровод „Южен поток“ е закрит, заяви лаконично днес ръководителят на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС, предаде БТА. Милер, който придружава руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Турция, каза пред журналисти, че проектът изобщо не е актуален. Малко преди това Путин заяви, след руско-турски преговори на високо равнище, че „при сегашните условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България. Руският президент предложи на България да поиска обезщетения от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта. „България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на“ Южен поток“, но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа“, каза още Путин.

По думите му  би било абсурдно да се започне проект в Черно море, по дъното на което трябва да минава газопровод за стотици милиони долари, след това да стигне той до българския бряг и там просто да спре.

Тръбата трябваше да мине през Черно море и България, за да снабдява Южна Европа, заобикаляйки Украйна. Милер съобщи още, че Русия и Турция са подписали днес меморандум за строителство на морски газопровод до Турция с годишен капацитет 63 милиарда кубически метра.

От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция. По план „Южен поток“ бе с годишен капацитет именно от 63 млрд. куб. м. Русия възнамерява да използва за новия газопровод същата входна компресорна станция, която бе предвидена за начало на „Южен поток“, отбеляза Алексей Милер. За изпълнение на новия проект, Газпром ще учреди юридическо лице в Турция. Руската компания е готова да обсъди възможността за влизане в него на турски партньори, заяви Милер.

Шефът на Газпром обяви, че Русия е готова да понижи цената на природния газ за Турция. Тя ще получава „синьото гориво“ на същата цена, която е в сила и за Германия. По-рано днес Путин съобщи, че от 1 януари Русия ще понижи цената на газа за потребителите в Турция с 6 процента.

Според руския държавен глава Москва трябва да увеличи газовите доставки за Турция и може да си сътрудничи със страната за строителството на газова връзка на границата.

dnes.bg