Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Във Варна санират панелките с 300 млн. лева?

Варна може да получи до 30 % от средствата, които ще бъдат заложени в държавния фонд за енергийна ефективност. От Министерството на регионалното развитие планират неговият бюджет да е общо 1 млрд. лв., като при разпределението на парите по общини няма да има ограничения. Това съобщи кметът на морския град Иван Портних на заседанието на Обществения съвет по устройство на територията, информира „Дарик“. „Ако сме ефективни в работата си, няма да има ограничения. Всичко зависи от нас и ако стартираме процедурите своевременно, имаме шансове да привлечем 30 % от тези средства“, каза кметът. По-малките фирми ще имат предимство при избора изпълнители на санирането на жилищните сгради. Членовете на Обществения съвет бяха първите, които кметската администрация запозна с анализа за синята зона, изготвен от консултантската фирма „Мотт Макдоналд“. Повечето от експертите изразиха недоволство, че въвеждането на платено паркиране в центъра на града се бави.

„Достатъчно сме изостанали, за да си позволим да изоставаме още. Трябва най-накрая да въведем синята зона, за да разрешим проблемите с паркирането и с хаоса на движението в центъра на града“, заяви председателят на Обществения съвет инж. Иван Иванов. Според него заради липсата на нови надлези и подлези все повече се задълбочавал конфликта между автомобили и пешеходци, като определяно на пешеходни пътеки и поставянето на светофари не било решение.

„Ефектът, който трябва да се постигне от въвеждането на синята зона, не е просто събирането на такси. Най-големият негативен ефект от нейната липса е, че огромен сграден фонд не може да се използва рационално“, коментира председателят на Камарата на строителите във Варна инж. Христо Димитров. „По отношението на паркирането не направихме нищо, а времето минава и положението става все по-зле“, добави председателят на варненската структура на Съюза на архитекстите арх. Димитър Стефанов. Той допълни, че общинската администрация продължава да бави получаването на разрешенията за строеж и одобряването на подробните устройствени планове.

dariknews.bg