Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

2014 г. – Варна се изправи на крака след 13 годишен нокдаун /част първа/

Варненци бяха свидетели как за трите мандата на Кирил Йорданов, Варна постепенно загуби облика си на морска столица. Стигна се дотам, Бургас да претендира за неформалната титла „морска столица” на България, което беше прието на нож от жителите на града ни. Анализирал съм причините за провала на Кирил Йорданов и екипите му, компетентните органи се произнесоха и откриха нарушения, но последствия за 13-годишния нокдаун, в който бе повалена Варна, засега няма. Остава ни да гледаме напред, да вземем пример от динамично работещи кметове и общини и да загърбим миналото.

 2014 г. не беше лесна за кмета на Варна Иван Портних и общинската администрация. Да се пишат анализи на ангро, с произволно взети цифри, неточни данни и лирически отклонения е занимание за блогъри със свободно време. Но да се проследи обективната картина за управлението на Варна през 2014 г. е нужна фактология, анализиране на политическата и икономическата ситуация и субективните фактори. Ще се опитам да направя обзор на изминалата година, без да претендирам за изчерпателност и без да спестявам грешни решения на кмета и администрацията му. Защото работата на един кмет и екипа му е работа, като всяка друга – с тази разлика, че от нея зависи качеството на живот на хиляди хора. И да се превъзнасят нечии постижения е нереално и нелогично, защото кметът е избран да изпълни предизборните си обещания. Ако направи нещо извън тях – трябва да му се отчете като постижение, ако излъже гражданите за нещо – трябва да му се напомня всеки ден. През изминалата година Иван Портних направи нещо важно – вдъхна увереност у варненци, че градът ще върне облика си модерен, развиващ се град.

 2014 г. започна с шест месечен отчет на новия кмет за свършената работа. В отчетът се откроиха следните акценти: Договорирани средства към края на юли 2013 г. – януари 2014 г. – 304 036 444 лв – по нови и продължаващи проекти; За 6 месеца Варна е получила 58 806 132 лв. от оперативните програми; По улиците на Варна се движат 70 нови автобуса; Подписан договор за доставка на 30 нови тролейбуса; Преди 6 месеца установен недостиг на 670 места в детските градини на Варна – към момента са осигурени 610 места,; Новата спортна зала на СОУ “Елин Пелин” бе открита; Започна основен ремонт на улица „Брегалница“; Първа копка на последния етап от изграждането на канализацията за отпадни води на село Тополи; Въвеждане на 11 електронни услуги по проект “е-община Варна; В община Варна бе удължено работното време с граждани.

Зад тези сухи цифри и факти стоеше амбицията на новия кмет варненци да не чакат на среднощни опашки, за да запишат децата си на детска градина, да пътуват с нови автобуси и тролейбуси, да се усвояват средства по европейски проекти, най-накрая да приключи некачественото кърпене на улиците въведено от Кирил Йорданов и общинските служители да заработят на по-високи обороти.

Какво се случи през 2014 г.? Като сериозно постижение на кмета и екипа му можем да  дадем за пример решаването на наболелия проблем с местата в детските градини и ясли. Бяха изградени нови детски градини, разшириха се работещи такива и във Варна дори останаха свободни места. Върху това предизборно обещание Иван Портних работи целенасочено и упорито, помага му активно директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Лилия Христова и резултатът е налице.

Кметът направи първа копка на проект за над 500 000 лева за завършване на канализацията на квартал Виница. После започна ремонтът на булевардите „Трети март“ и „Цар Освободител”, разтрогнат бе неизгодният за Община Варна договор за прословутите палми, премахната бе таксата „добър ден“ за издаване на служебна бележка за липса на задължения към общинската хазна, стартира кампанията за премахване на незаконно разлепени афиши и реклами, започна и  кампания за премахване на незаконните кабели в града, паркингът на Община Варна заработи и за граждани. По-късно започна ремонтът на Ларгото, където Иван Портних се сблъска челно с непрофесионализма на фирма „Зебра”. Липсата на опит на фирмата, недостатъчният контрол от страна на Община Варна, доведоха до некачествено поставяне на паветата, които бяха пренареждани, за да остане /с днешна дата/ участък от 200 м., който не отговаря на изскавнията. Варненци справедливо негодуваха, виждайки некадърната работа на „зебрите”, кметът се принуди лично да сменя строителни бригади, което подобри работата на фирмата, но не достатъчно. Надявам се, че ремонтът на площад „Независимост” ще бъде изпълнен качествено от фирма „Зебра”, защото в противен случай, след приключване на работата си, „зебрите” ще понесат сериозни санкции.

Иван Портних води дълга съдебна и медийна битка със собственици на имоти в местността Салтанат и областния управител Иван Великов. Собствениците на имоти оттеглиха жалбите си срещу общинската наредба за обществения ред, но Административен съд-Варна с две противоречиви решения остави автомобилите в част от Морската градина.

През лятото дойде най-голямото изпитание за кмета и екипа му – наводнението в квартал Аспарухово.

Цяла България стана свидетел на неадекватното поведение на държавните органи и на наглостта на премиера Орешарски и част от министрите му. Вече са ясни и виновниците за бедствието – Североизточното държавно предприятие, което не беше почистило деретата над квартала и позволило незаконна сеч, кметове на квартала и Варна, РДНСК, които бяха позволили незаконно строителство. Популисти от БСП и Атака се опитаха да изкарат виновен Иван Портних за безхаберие продължило десетки години, той им отговори като всеки ден беше в Аспарухово и заедно с екипа си възобнови нормалния живот в квартала. Помагаха доброволци от цялата страна, но държавата отсъстваше.

Ремонтирани бяха над 20 улици в квартал Аспарухово, доставени бяха къщи за останалите без дом, почистени бяха деретата. Кметът разпореди да бъдат изчистени и деретата във Варна, премахнати бяха незаконни ромски постройки в града, които никой не смееше да пипне с години.

Иво Югов

/следва продължение/