Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Ева Паунова: Европа – жертва на Гърция

Ева Паунова е евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент. Тя е един от най-младите представители в ЕП. Паунова е член в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП. Тя е част и от Делегацията за връзки с Китайската народна република и на Делегацията за връзки с Америка. Гърция направи своя политически избор. Направи го също толкова демократично, както го правеше и преди – в годините между 1999 и 2009, когато страната се радваше на благоденствието от Европа. Сега остава да видим, дали г-н Ципрас и „Сириза“ ще изпълнят предизборните си обещания.

Каквото и да стане обаче, не трябва да се съгласяваме с тезата на „Сириза“, че Европа – нейният социален и икономически ред – носи вината за ситуацията в страната. Нито един европейски гражданин не трябва да остава с впечатлението, че ЕС е навредил на икономиката или гражданите на Гърция или че е ограничил техния политически избор. През всички тези години Европа и нейните институции направиха и невъзможното, за да спасяват страната от фалит и да запазят поне частично стандарта на живот на нейните граждани. Реформите, за които ЕС настояваше да бъдат извършени в Гърция, дадоха резултат – икономиката се стабилизира, държавните книжа се върнаха на борсите. Днес обаче Европа изглежда виновна за това. Всъщност Европа е жертва на серия от двойни стандарти.

Поглед назад в миналото ни припомня, че в периода 1999 – 2009 Гърция е получила над 90 млрд. евро европейско финансиране. Задачата му е била да модернизира страната и да направи икономиката й достатъчно конкурентна. Вместо това тя бавно затъва, като увеличава постепенно държавните разходи с 87%, а бюджетния дефицит с над 40%. Така се стигна до 2009 г. когато се оказа, че Гърция систематично е подправяла икономическите си данни, за да остане част от еврозоната. Кой е плащал за това – останалите европейски граждани.

Двойните стандарти продължават и към днешна дата. Г-н Ципрас е против неговата страна да води политика на финансова дисциплина. Но изглежда няма нищо против останалите страни членки на ЕС да я спазват. Защото ЕС няма печатница за евро. Парите, които Гърция получава и ще трябва да получава не идват от там. Те са изработени от всички европейци, спестени в техните банки или отделени като данъци за техните правителства. Те са ги спестили от собствените си разходи, за да помогнат на Гърция и нейните граждани.

Днес в Гърция се говори за солидарност и заздравяване на социалната тъкан. Всъщност, европейската солидарност никога не е била по-заплашена. Ако „Сириза“ успее в исканията си спрямо Тройката и ЕС, това ще е ясен сигнал за всяко затруднено правителство в Европа, че няма смисъл да бъде дисциплинирано, че може да харчи колкото иска и да предоговаря условията с ЕС. Това обаче, ще бъде и ясен знак за немския, холандския и всеки друг данъкоплатец, който плаща за помощта за Южна и Източна Европа, че това е безсмислено упражнение. Никой няма да иска да отдели пари, ако вижда, че те отиват за по-високи пенсии и безплатна електроенергия.

Днес е особен ден и за умерените партии, които се опитват да се държат отговорно към собствените си граждани. Те са наказани за това. Може би заради това редица лидери на левицата побързаха да поздравят „Сириза“ и да декларират готовност да работят с победителите. Десницата и партиите от Европейската народна партия ще останем на нашите позиции, защото Европа и нашите държави имат нужда от нашата честна и отговорна политика.

vevesti.bg