Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Лиляна Павлова: Над 2000 компании ще се включат в санирането

Всеки от блоковете ще бъде саниран от отделна компания и така над 2000 малки фирми ще имат достъп до парите. Това заяви в парламента министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. От програмата щели да се възползват над 2 млн. души, защото живеещите в панелки са повече от собствениците. С 300 млн. лв. от ЕС пък ще се плати санирането и на по-малки блокове. Министърката бе категорична, че програмата е аполитична. Тя съобщи, че финансовото министерство ще промени закона за местните данъци, така че за санирани сгради да няма данъчни облекчения. Не може хем държавата да дава пари за санирането, хем собствениците в такива сгради да ползват данъчни облекчения.

Министърката уточни още, че санирането ще вдигне такса смет с 1,60 лв., а ако жилището е единствено, с 0,80 лв., което нямало да затрудни собствениците.
Програмата е за всички общини, а не само за такива, чиито кметове са от ГЕРБ. Така Павлова отговори на упреците на БСП, че ще се финансират блокове, където кметовете са от ГЕРБ. Тя даде пример с кмета на Враца от БСП, който пръв подал документи. Опозицията поиска в петък в пленарна зала да се обсъди програмата за саниране. БСП настоя за промени в критериите за избиране на блоковете за саниране. Под искането са се подписали 50 депутати.

„Целта е да има граждански контрол върху опита на ГЕРБ да си купи местните избори“, обясни Мая Манолова. Колежката Дора Янкова заяви, че с 1 млрд. лв. ще се ремонтират имотите на 1 млн. души и така останалите 6 млн. ще платят вместо тях. От БСП подчертаха, че над половината панелки са в София, Пловдив, Бургас и Варна, където кметовете са на ГЕРБ.

24chasa.bg