Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов поиска оставките на Лазаров и Писанчев, Бъчварова оглавява МВР

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента и поиска оставките на главния сектретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. За вътрешен министър е номиниран вицепремиерът Румяна Бъчварова. Двете ключови оставки на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, които костваха и поста на вътрешния министър Веселин Вучков, бяха поискани изненадващо от премиера Бойко Борисов. Министър-председателят дойде извънредно в парламента и директно от парламентарната трибуна поиска оставките, номинира вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи и повиши тон на коалиционните си партньори от Реформаторския блок.

Борисов направи остри критики към поведението на коалиционния партньор Реформаторския блок. Борисов обвини Реформаторите, че при важните гласувания не са били в пленарната зала и са помогнали на тезата, че „ДПС стои зад правителството“. Борисов обяви още, че утре отново ще дойде в парламента и ще поиска оставките на Писанчев и Лазаров. „Аз утре ще искам оставките на Писанчев и Лазаров, ще им благодаря, че са работили почтено и с добри оценки от партньорите, за да няма никакво съмнение и шанс да се мисли по тази тема. Оттук нататък обаче моля тези, които са се подписали под коалиционното споразумение и т.н., да бъдат в залата, за да не се налага тези колеги да проявяват политическа и държавна отговорност да ни подкрепят, както вчера е станало например. Това е нестабилността на правителството, а не Писанчев и Лазаров. Те, ако искат, ще си дадат оставката, ако искат – да ни съдят, аз на МС ще го предложа това. Ситуацията, която в момента тече извън тази зала – че има задкулисие – глупости! Просто това ме извади от равновесие. Може би това е била целта вчера – да ме извадят от равновесие. Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота във вътрешното министерство. Ще положа огромно усилие никакви милиционерски номера да не минават повече. Дано големите от БСП, ДПС, Атака ме разберат правилно. Защото следват тежки времена. Всяко сътресение в службите е пагубно“, добави Борисов.

„За мен беше крайно изнендаващо, че Вучков подаде демонстративно оставка точно в деня на посещението на шефа на ФБР“, каза още Борисов. Премиерът определи това като изключително некоректен акт. Борисов обясни, че вътрешният министър е работил комфортно през тези три месеца. Любопитно е, че минути преди премиерът да влезе в пленарната зала, депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че снощи е имал разговор с Бойко Борисов и в този разговор министър-председателят се е съгласил с мнението на Реформаторите. Кънев призна, че това е бил най-дългият му разговор с Борисов:

„Имахме много дълъг разговор вчера, може би най-дългият разговор, който сме водили. Той подробно изложи позицията си, че моментът за тази оставка е бил възможно най-неподходящият, което приех, с оглед посещението на президента на Азербайджан, на шефа на ФБР. От друга страна, той прие моето мнение, че липсата на персонална смяна доведе вместо до стабилност, до нестабилност. Не сме го изнудили, а той искрено вярва, че в тази ситуация трябва да се сменят вътрешният министър, главният секретар и шефът на ДАНС. Ще се насочим към това, че смислената реформа в МВР ще се ускори – получих тези уверения и вярвам на премиера, че така ще стане“.

Колегата на Кънев от Реформаторския блок – ген. Атанас Атанасов заяви, че от блока одобряват избора на Румяна Бъчварова за вътрешен министър: „Решението за нас е много добро. Може би вчерашният ден наистина беше важен за държавата, с оглед на тези високи посещения тук, и не е бил това моментът, но така се е случило все пак“. Речта на премиера предизвика и реакциите на всички парламентарни сили в Народното събрание. Социалистът Атанас Мерджанов обвини премиера, че си прави оперативка с коалиционните партньори от високата трибуна на пленарната зала:

„Очевидно е, че в определено отношение премиерът признава безсилието си за това, че му се въртят номера зад гърба, и то – от коалиционните партньори. Той използва пленарната зала за една своеобразна оперативка на коалиционните партньори. Едва ли останалите политически субекти трябва да бъдем занимавани с междукоалиоционните взаимодействия. Да бъдат така добри и сериозни към управлението на страната и да не занимават обществото с вътрешнокоалиционните си проблеми. Интересно е хрумването на премиера да номинира Румяна Бъчварова, ще ми бъде интересно как ще се справи с този ресор“.

Другите коалицонни партьнори от Патриотичния фротн пък демонстрираха спокойствие и дори неглижираха ситуацията в парламента. „Дали ще е един или друг министър – важното е това, под което сме се подписали, да се спазва. Аз няма да работя с Бъчварова, който ще работи с нея, да си я избира. Ако изпълнява програмата, под която сме се подписали, ще я подкрепяме“, обясни Валери Симеонов.

dariknews.bg