Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Преговорите за Турски поток са пред провал

Преговорите за понижаването на цената на руския газ за Турция, за успеха на които беше гръмко обявено в началото на февруари, стигнаха до задънена улица, съобщи руският вестник „Комерсант“. „Газпром“ и турската компания „Боташ“ не могат да решат към кой компонент от формулата за цената трябва да се прилага отстъпката от 10,25 процента. Тези спорове поставят под съмнение и реализацията на по-мащабните политически договорености между Москва и Анкара за строителството на газопровода „Турски поток“ – Турция задържа издаването на разрешение за неговото начало, пише вестникът.

Експерти твърдят, че Анкара използва фактора за газопровода, за да облекчи положението на местните вносители, страдащи от отслабването на лирата. И турското издание „Хюриет“ пише, че преговорите между „Газпром“ и „Боташ“ са под заплаха от провал. Същото са потвърдили и собствени източници на руския вестник на турския пазар. За да започне да действа по новият газопровод, „Газпром“ трябва да получи от Анкара разрешение за проектните работи в турските териториални води, за да се положи морската част от тръбопровода, отбелязва руският вестник. Искане за получаване на това право бе отправено в края на януари, но разрешение още не е получено.

Турски официални лица отказват да коментират подробно бъдещето на проекта, а предпочитат вместо това да говорят за газопровода ТАНАП, идващ от Азербайджан. Вчера изграждането на тази тръба започна официално и за целта в Турция пристигна заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз в ЕС. Според проекта за изграждането на този газопровод Турция трябва да стане ключова страна, през която в Югоизточна Европа ще дойде газ от Каспийския регион.
blitz.bg