Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Българското дружество по белодробни болести се включва в националната кампания

На 24 март 1882 г. на месечната среща на Белинското физиологично общество Роберт Кох съобщава за откриването на причинителя на туберкулозната болест. Световната здравна организация обявява тази дата за Световен ден за борба с туберкулозата, като целта на международната кампания е да фокусира вниманието на световната общност върху значението на борбата с туберкулозата във всички страни. В голяма част от света туберкулозата все още е епидемия, която причинява смъртта на около един и половина милиона души всяка година.

Туберкулозата засяга предимно млади хора в най-продуктивните им години. Въпреки това, всички възрастови групи са изложени на риск. Над 95% от случаите и от смъртните случаи са в развиващите се страни. Опасността от ТВ е по-голяма при хората, страдащи от други заболявания, които увреждат имунната система, сред които е наличието на HIV. Употребата на тютюн увеличава значително риска от заболяване и смърт.

„Българското дружество по белодробни болести се включва в националната кампания – съобщи доц. Диана Петкова. – медиците от дружеството ще бъдат на разположение в 25-те града в страната, където от днес започна Седмицата на отворени врати, съпътстваща Световния ден за борба с туберкулозата.“

Доц. Донка Стефанова, началник на клиниката по туберкулоза към Университетската болница за активно лечение на белодробни заболявания – София, посочва, че в България за шеста поредна година има тенденция за намаляване на заболяваемостта от коварната болест. Лечението на туберкулозата е дълго, с продължителност минимум 6 месеца, но трябва да бъде завършвано, защото не се ли доизлекува, болестта преминава в устойчивата си на лекарства форма, която е един от бичовете на човечеството. При нея прогнозата е по-страшна от тази на раковите заболявания, а лечението много скъпо и продължаващо поне две години, при това с неголям успех. „Не се притеснявайте, когато имате оплаквания – призовава доц. Стефанова, – идете веднага в белодробна болница и се изследвайте. Цялата диагностика, профилактика и лечение на ТБ са безплатни, независимо дали сте здравно осигурени, или не. Но идете рано, за да бъдете рано излекувани. И не се отказвайте от лечение, колкото и дълго да е то.“

Между 2000 г. и 2013 г. около 37 милиона души са били спасени чрез TB диагностика и лечение. TB е на второ място след ХИВ / СПИН като най-голям убиец в света, дължащ се на един инфекциозен агент. През 2013 г. 9 милиона души са заболели от туберкулоза и 1,5 милиона са починали от болестта. TB е водещ убиец на ХИВ-позитивните хора, като причинява една четвърт от всички ХИВ-свързани смъртни случаи.

barometar.net