Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Необходимо е създаването на схема за задължително преразпределение на бежанци в рамките на ЕС

Emil-Radev458Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова Европейската комисия (ЕК) да разработи задължителна схема за преразпределение на бежанците в рамките на Европейския съюз (ЕС), която да е базирана на индикатори като БВП, икономическото развитие и нивото на безработица в приемащата държава-член. Това стана по време на дебат в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента с комисаря по въпросите на миграцията и вътрешните работи Аврамопулос, посветен на миграционната политика на ЕС.

Емил Радев припомни на комисаря и своите колеги, че България като външна граница на ЕС и съседна страна на Турция изпитва голям бежански натиск през последните години в следствие на конфликта на Сирия и ситуацията в Ирак. „България е дом на хиляди бежанци, търсещи по-добър, мирен и сигурен живот, бягащи от ужаса на войната. Но в същото време нито една държава не може да се справи сама с такъв голям бежански поток“, допълни евродепутатът от ГЕРБ. Затова той настоя всички държави-членки да проявят солидарност със страните, които са външна граница на Съюза, както и ЕК да включи в новата програма за миграция задължителна схема за преразпределение на бежанци и квоти за бежанци във всяка държава-член.

Българският евродепутат от ГЕРБ допълни и данни на Фронтекс, според които Черно море постепенно се превръща в алтернативен маршрут за трафик на нелегални имигранти и бежанци. В този контекст той попита еврокомисаря какви мерки смята да предприеме ЕК с цел прекъсване на трафика на хора в Черно море преди той да се е превърнал в същите размери като в Средиземноморието.

В своето изказване комисар Аврамопулос заяви, че ЕК оказва подкрепа на България като държава-членка, изпитваща силен бежански натиск и че Комисията е готова да продължи да оказва такава подкрепа и в бъдеще.

barometar.net