Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Окончателна присъда за Цветанов до месец

cvetanovВърховният касационен съд разгледа делото срещу Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване чрез неколкократния му отказ в качеството му на министър на вътрешните работи да разреши използване на СРС срещу три лица, сред които и бившият директор на служба „Борба с организираната престъпност“ във Велико Търново – Орлин Тодоров. Цветанов вече беше признат за виновен на две инстанции, като определеното му наказание е 4 години лишаване от свобода и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

Решението на ВКС по делото за „шестте НЕ!!!“ трябва да излезе до месец, като то е окончателно и не подлежи на обжалване. Прокуратурата продължава да поддържа обвинението, че чрез бездействието си Цветанов не е изпълнил законовите си задължения, като е действал с умисъл.
Защитата на бившия вицепремиер в първия кабинет на ГЕРБ обяви, че обвинението срещу него е „политическо“. „Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите“, каза Цветанов.

Адвокатът Менко Менков не изключи да заведе дело срещу държавата в Страсбург, ако ВКС осъди окончателно Цветан Цветанов. Цветанов чу първата си осъдителна присъда в края на май 2014 г. – малко след победата на ГЕРБ на Евроизборите. Софийският градски съд дори увеличи с 1 година първоначално поисканото наказание от страна на прокуратурата.

Втората осъдителна присъда беше издадена на 9 февруари 2015 г. от Софийския апелативен съд с мотиви, според които Цветанов е „проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения“.

webcafe.bg