Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Атанас Радев: Иво Гела прати Косьо Самоковеца на смърт

ivo-gelaИво Гела организира и заведе Косьо Самоковеца в Амстердам, за да го убият“, заяви категорично пред „България Днес“ Атанас Радев – Наско Ластика. По думите му Гела е организирал изцяло „последната екскурзия“ на Самоковеца. „Той го убеди да отседнат в хотел „Краснополски“ в центъра на Амстердам, избираше маршрутите, по които да се движат, заведенията и какво ли още не. Всичко представляваше един добре режисиран сценарий, който завърши с куршум за Косьо“, заяви Ластика.

Радев е основният свидетел по делото срещу бившия си бизнес партньор и шурей Иво Иванов-Гела. Показанията на Ластика са в основата на акцията на МВР, която се проведе на 3 април във Варна. До зрелищните арести в морската столица се достигна, след като Радев снесе информация на ченгетата, че Гела е лидер на банда за мокри поръчки, рекет и наркотици. Мотив за разкритията на Ластика за подземните схеми на Гела е яростна вражда и нетърпимост между двамата.

„Как няма да свидетелствам срещу него. Та той ме изхвърли от собствената ми дискотека, сви ми 500 хил. евро, а на всичкото отгоре ме натопи пред властите, че съм отвличал хора“, гневно обяснява той. Ластика е подсъдим за отвличане и рекет и в продължение на 4 г. чака присъдата си на топло. След като посочи кой е шефът на варненския ъндърграунд обаче, магистратите го пускат извън кауша. В момента той продължава да живее със сестрата на омразния си бивш ортак.

Радев е 100% убеден, че Гела е изпипал всеки един детайл около убийството на 6 декември 2003 г. на прословутия Константин Димитров-Самоковеца. „Самоковеца зареждаше дълги години Гела с първокачествена дрога, още от далечната 1994 г. Изведнъж обаче той стана неудобен. И на кого друг да възложат екзекуцията, ако не на един професионален убиец, какъвто е Иванов“, коментира той. Според Радев обаче това далеч не е единствената мокра Angel-Dermendjievпоръчка, изпълнена под зоркия поглед на шурея му. През 2002 г. е екзекутиран Каро Акопович, мастит търговец с горива. Поръчан е от Ангел Дерменджиев, който е партньор на Гела в бизнеса с дискотеки по Черноморието. Целта е ясна, завземане на фирмите на Акопович.

Гела огранизира убийството, като то е извършено от грузинския килър Константин Коприешвили-Костя. Според Ластика именно грузинецът убива и шефа на „Унисон“ Емил Димитров-Макарона, като поръчката отново минава през Гела. Същата била и ситуацията с Михаил Манолов – Мишо Чешкия. Той е заличен след два неуспешни опита, като през 2004 г. е направен на решето от хората на Иванов. Чешкия обаче е поръчан от самия тартор на бандата. Той е разстрелян заради конкуренцията, която е оказвал на наркопазара в морската столица. След смъртта му Гела става пълновластен господар на монопола.

Радев говори още и за убийството на издирвания от Интерпол Димо Русатев, както и за отвличането на корабния магнат Рубин Коцев. Той прекара 9 дни в плен и бе освободен срещу 500 хил. долара. Друго похищение, за което споменава Ластика, е това на бившия собственик на х-л „Владислав Варненчик“ Тинко Георгиев. Той бил отвлечен от Иванов и бил държан в плен, докато не прехвърлил собствеността на хотела на Иванов.

Въпреки скандалните разкрития на Радев и успешната акция на спецченгетата, които прибраха на топло членовете на бандата, главатарят успя да изчезне. Иво Гела е в неизвестност и е обявен за международно издирване.

Христо ГЕНАДИЕВ
bgdnes.bg