Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Кметът Иван Портних се включи в Годишната среща на местните власти от България и Югоизточна Европа

Ivan-Portnih436Кметът на Варна Иван Портних се включи в Годишната среща на местните власти от България и Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдив. В нея участват кметове и представители на общини от Хърватия, Косово, Словения, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Босна и Херцеговина, Турция, Румъния, Албания, Черна Гора, Република Сръбска, Босна и Херцеговина и Австрия. Събитието се организира от НСОРБ, НАЛАС, община Пловдив и „НСОРБ – Актив“ ЕООД. Част от програмата включва презентации на управляващите органи на оперативните програми, фонд ФЛАГ, фондове за градско развитие, местни власти и бизнес структури от Югоизточна Европа. Гости на срещата са президентът Росен Плевнелиев и министри от кабинета.

Част от форума бе и Общото събрание на Националното сдружение на общините в България, по време на което се приемат отчетите на Управителния и Контролния съвети на сдружението през мандат 2011-2015г. Успоредно с проявите се проведе бизнес изложение и борса на успешни общински проекти, в които добри практики презентира и Община Варна.

Д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности, и Ани Николова, директор на дирекция „Европейски и национални оперативни програми“, представиха резултати по два успешни социални проекта – „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск – изграждане на 7 центрове за настаняване от семеен тип“ и „Да не оставяме нито едно дете „У дома, а не в дом“. Двата проекта се реализират в интегрираност между ОП „Регионално развитие“ и ОП „Човешки ресурси“ и показват как се прилага интегрирания подход в работата на община Варна.

В резултат от двата проекта във Варна бяха изградени 7 центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), в които поетапно се настаняват 97 деца и младежи с увреждания, които се извеждат от различни социални домове. Успоредно с това в центровете са открити 77 работни места за персонал в центровете и 11 за външни специалисти.

live.varna.bg