Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Децата на Варна са най-добрите посланици на града ни

Liliana-pavlova78

интервю с директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Варна г-жа Лилия Христова

Г-жо Христова, с какви впечатления се върнаха децата, които участваха в представянето на приза „Варна – Европейска младежка столица 2017“ в Народното събрание?

Вдъхновени, заредени с ентусиазъм и енергия. Те не за първи път посещават Народното събрание, но този път осъзнаваха, че са посланици на своя град, който единствен в България бе удостоен с този голям приз. Младите артисти от студио „Балет“, вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“, школа „Балет“, детски юношески театър „Златното ключе“ на Общински детски комплекс показаха много високо ниво на своите умения и таланти. В школите на ОДК Варна развиват своите качества и придобиват нови умения около 2600 деца. Всичко това е резултат от нашата общинска политика в подкрепа на децата. Със своите постижения в областта на науката, спорта и творчеството, младите хора по безспорен начин доказват, че нашият град заслужено е спечелил в надпреварата за европейска столица. Значителна част от днешните деца, от малките ни артисти, през 2017 година ще бъдат едни от най-активните младежи при осъществяване на събитията по време на домакинството ни. Посещението на варненските ученици, съпътстващата фотографска изложба, запечатала 20 момента от младежките ни дейности, предизвикаха много голям интерес от депутатите на всички политически сили, но разбира се, най-горди бяха народните представители от Варна. Искам да изкажа специални благодарности на председателят на 43 НС г-жа Цецка Цачева за личната и съпричастност и подкрепа за представянето на Варна Европейска младежка столица 2017 год.

Младежката столица бе представена и в министерствата на младежта и спорта и на регионалното развитие. Как минаха срещите там?

Срещите минаха интересно, с много положителен заряд и настроение, защото за каузата „Варна – „Европейска младежка столица“, активно работят и двамата министри – Лиляна Павлова и Красен Кралев, които бяха избрани от морската столица. Първата презентация бе в Националния музей на спорта, министър Кралев даде много висока оценка за екипа, който успя да превърне кандидатурата на Варна в общонационална кауза. Той подчерта, че титлата ще ни даде възможност за кандидатстване по различни европейски проекти. Голяма вълнение предизвика и посещението в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Министър Лиляна Павлова от самото начало на мандата на кмета на Варна Иван Портних подкрепяше и усилията на Варна за спечелване на приза.

Защо Варна спечели титлата Европейска младежка столица 2017 г.?

Най-голямото богатство на Варна са неговите млади хора – тук живеят и учат над 100 хиляди деца, ученици, млади хора, студенти, които внасят особен заряд и в културата, и в спорта, и в образованието. Те са двигател на каузи, на събития, на инициативи, които правят Варна различна. И това бе оценено от европейското жури, което разглеждаше номинациите на кандидатите за титлата. Тогава Варна доказа, че може да обединява, защото получихме подкрепа от различни политически сили, сдружения и неправителстевни организации. „Варна – Европейска младежка столица 2017 г.“ бе подкрепена от премиера г-н Бойко Борисов, на представители на Европейския парламент, от еврокомисаря г-жа Кристалина Георгиева. Тук е важно да подчертаем ,че Община Варна има намерение да сътрудничи с всички български градове спечелили европейски титли- спортна столица за 2018 София, културна столица за 2019 Пловдив, спортен град Бургас, да обменяме добри практики и България да се утвърждава като добро място за живеене в Европа.

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net