Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Марадона: Блатер винаги е една крачка пред ФБР, корупцията убива футбола

maradonaДиего Марадона поде поредната си атака срещу ФИФА и президента на световната централа Сеп Блатер. Легендата разпространи следното изявление до водещи медии из целия свят:

„В продължение на десетилетия живях и дишах футбол всеки божи ден. Това е моята страст. Изключително съм горд от моята кариера и страхотната подкрепа, която имам в Аржентина и целия свят от фенове, приятели и колеги на терена. Ето защо пиша следното:

През последните няколко десетилетия футболът се промени, и не към по-добро. Преди това беше спорт, който ни изпълваше с гордост и който обединяваше света. Но ФИФА и ръководителите на централата го превърнаха в поле на корупция. Повечето от футболните фенове биха могли да предположат какви ще са следващите ми думи: Под ръководството на Сеп Блатер ФИФА се превърна в болезнено унижение за тези от нас, които дълбоко обичат играта.

Когато говоря с футболни ентусиасти от целия свят, неминуемо разговорът се завърта около изборите на ФИФА. И рядко намирам такива, които да го подкрепят, но въпреки това много от тях смятат, че той ще спечели пети мандат. Защо? Цялата идея за пети мандат е абсурдна през 2015 г. – не е приемливо в демократичните страни навсякъде по света. Също така не е приемливо в Организацията на обединените нации и в повечето международни организации в наше време.

Призовавам Блатер „ледения човек“, защото му липсва вдъхновение и страст, които са в основата на футбола. Ако това е лицето на международния футбол, ние сме в много лошо положение. Футболът е интензивен свят, изпълнен с конфликти и винаги е имал своите проблеми, но ръководителят на ФИФА не трябва да бъде един от тях. Медиите се пълни със скандални истории, които заобикалят Блатер от повече от десетилетие. Има толкова много, че вече е скучно да ги повтарям.

Кой ще се изненада от нови интриги за кражби или друго обвинение за вземане на подкупи? Когато питам защо толкова много хора мислят, че Блатер ще го направи отново, отговорът е винаги един и същ: Той си е спечелил подкрепата с дългогодишни неетични покровителства и подаяния. Никой не твърди, че той е най-подходящият човек за поста и заслужава да спечели отново.

Те го „оценяват“ за това, че е винаги една крачка пред разследващите органи – дали те са одитори или ФБР – и игнорират факта как финансите на ФИФА се превърнаха в пълен хаос със загуби над 100 милиона долара заради ISL, швейцарската маркетингова компания тясно свързана с ФИФА. Налице е нездраво възхищение към Блатер, подобно на това към стар мафиотски бос, който някак си все успява да остане извън затвора.

Политическа история на Блатер е свързана с насърчаването на разделението и криене на неуспехи и провали. Неотдавна той обеща да продължи борбата с расизма във футбола и насърчаването на женското звено. Това ме накара да се смея от все сърце. Моят въпрос е: „Сеп, какво правеше в последните си четири мандата?“ Ние всички знаем отговора. Заобиколи се с мошеници, които напълниха джобовете си за сметка на спорта. Ако беше честен човек, със сигурност не би прекарал половината от времето си в опити да блокира външните разследвания на финансите на ФИФА.

Защо този 79-годишен човек иска пети мандат начело на ФИФА?

Приближените му вече откраднаха всичко освен мебелите в офиса му и той твърди, че не знае нищо. Може би трябва да се примирим, че е невинен. Какъв смях. Ако лидерските качества са от значение, тогава няма нито една национална футболна федерация, която с чиста съвест да подкрепи Блатер за пети мандат. Той е некомпетентен. Когато си затънал в проблеми и огромни финансови загуби и подкупи, и не забелязваш нищо, или си глупак, или си крадец. Всички тези подозрения за корупция давят международния футбол в море от презрение. Малко спорт в историята са били изправяни пред нещо такова, като това, пред което Блатер изправи футбола.

Ключови спонсори като Continental, Castrol и Johnson&Johnson бягат от ФИФА. Съветът на Европа обвини Блатер за разпадането на ISL и за над 100 милиона щатски долара загуби. ФБР разследва манипулирането на офертата на САЩ за 2022 г. Изписаха се хиляди журналистически материали за крупни финансови злоупотреби, лошо управление и подкупи.

Нуждаем се от младо и креативно лидерство на ФИФА – такова, което е отворено за нови идеи. Нуждаем се от футбола култура, а не от мафиотска култура. Защо всички ние така пасивно приемаме тази корупция? Стига толкова. Искаме си нашия спорт обратно.

sportinglife.bg