Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Д-р Янко Станев: Местните избори във Варна и големите градове имат и характеристика на парламентарни

qnko_stanev_4Д-р Янко Станев, председател на СДС Варна и зам.-председател на Общински съвет Варна бе гост в предаването зала „Пленарна” на Дарик радио. Той сподели, че според него местните избори в големите градове освен, че избират местна управа в лицето на кметове и общински съветници, имат и своето директно отражение върху парламентарната диспозиция и стабилността, дори на правителството.

„Представете си какво би станало, ако през 2013 г., след като БСП, ДПС и Атака създадоха правителство и на частичните местни избори във Варна само два месеца след това за кмет не беше спечелил сегашният г-н Портних от ГЕРБ с подкрепа на десните, включително и СДС, а беше спечелил кандидатът на ДПС и БСП г-н Бозов. Варна е град, който се гради и оценката на хората в СДС е, че подкрепят този градеж. Нещо повече, желанието е нова Варна да продължи да се изгражда”, каза д-р Станев.

В политически план, вътрешнопартийните решения за конференции на партията и други форуми, се вземат на съответното ръководно ниво и се изпълняват. Варненската организация на СДС набира скорост и вече има над 900 члена. Възстановени са и общинските структури в областта. СДС Варна смята, че конференцията на СДС трябва да реши политическите въпроси, свързани с изпълнението на предстоящите решения на Националния съвет на СДС, като представяне на приоритетите на СДС за развитието на града, както и критериите за избор на кметове и общински съветници, които максимално трябва да отговарят на критериите на варненци за необходимите управленски кадри. Това, което интересува варненци е, не кой ръководи една партийна структура, а какво предлага, като политики съответната партия и какви кандидати издига или подкрепя, за да изпълняват тези виждания.

Варненци са интелигентни хора и вземат решенията си на база свършена работа, като преценяват достатъчно сериозно своя избор на база на обективни критерии. В този смисъл, сегашното управление на Варна получава добра оценка за последните две години от СДС Варна.

Решенията за начина, по който партиите се явяват на избори, включително и правилата за коалиционните решения, се вземат на съответните национални равнища и единственото изискване за нас е да отговарят и на реалните разбирания на гражданите на Варна или на съответната община. Такива решения до този момент и в СДС, и в Реформаторския блок няма и затова въпросът е отворен и предстои да бъде разглеждан. Позицията на СДС Варна е, че реформата в град Варна трябва да продължи и общинската структура има желание да участва в местните избори, подкрепяйки тази реформа чрез своите послания до варненци, включително и с подходящите кандидати.

dariknews.bg