Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варна с проекти за 60 млн. лв. само за месец

obshtina_varna_34От началото на април във Варна са стартирали проекти за 60 млн. лв., съобщи кметът Иван Портних. Повечето от вложенията са в строителство и търговия, но заради подобрения бизнес климат се надяваме скоро да има и инвестиции в производство, уточни градоначалникът. Сред големите проекти, на които наскоро беше даден старт, е строежът на първия жилищен комплекс от затворен тип в градска среда „Варна сити парк“ на „Интерсервиз Узунови“. Осемте луксозни кооперации с 250 апартамента ще бъдат заобиколени от 6000 кв. м парк. В същата част на града зад „Технополис“ започна и строежът на нов хипермаркет „Практикер“, в който инвестицията само в сградата е над 6 млн. лв. и тя ще е готова след 150 дни. Поредния си обект в града откри и „Билла“.

„Стараем се да облекчаваме максимално всички инвеститори и работата ни дава резултат – Варна се превръща в предпочитано място за реализация на нови проекти“, коментира Портних. Българският клон на един от водещите световни доставчици на решенията в обслужването на клиенти -„Сайтел“, откри във Варна втория си български офис. Той се шири на площ над 1800 кв. м в мол „Варна“ и до момента в него са инвестирани над 2.2 млн. лева. Вече са назначени 65 души, като плановете на компанията са до края на годината бройката да стигне до 100, а през 2016 към тях да се присъединят още около 120 служители. Бизнес планът за развитието на „Сайтел“ в България предвижда до 2017 г. броят на назначените във Варна да достигне 400, каза директорът Дария Манева.

На 1 октомври м.г. офис и кол-център във Варна откри и друг световен играч в аутсорсинга – „Консентрикс сървисиз“, който заема около 1000 кв. м в бизнес център „Варна тауърс“. Капацитетът му е до 400 работни места, в момента са 100. Община Аксаково също става все по-голям притегателен център за инвестиции на български и чужди фирми. Само тази година те са почти дузина. „Ди Ем Ейджънси“ ЕООД изгражда склад за инертни материали и административна сграда в землището на с. Слънчево. „Тиара България“ ЕООД в землището на най-младия град Игнатиево прави дърводелски цех на близо 500 кв. м площ. Също в Игнатиево „АНСДА“ ЕООД изгражда зърнобаза, а Булминерал“ АД – силозно стопанство и производство на брикети – на над 15 000 кв. м. Склад за зърно в Игнатиево прави „Труд земеделска кооперация“, който се шири на 809 кв. м. А „Катар мениджмънт айджънси“ изгражда производствени обекти за преработка на пилешко месо – инвеститорът закупува доскорошното производство „Екопиле“.

В село Слънчево „Жар Актив“ е със склад за месни изделия и олио на 1000 кв. м, „Манекс сън“АД строи свинарник на над 15 000 кв. м, а „Илтекс „ЕООД – склад и производство на храна за кучета и котки. По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции в странатa за периода януари – март 2015 г. възлизат на 317.3 млн. евро (0.7% от БВП), като са по-ниски с 29.2 млн. евро (8.4%) спрямо същия период на миналата година (346.5 млн. евро, 0.8% от БВП). През март 2015 г. чуждите вложения нарастват с 52.8 млн. евро, при ръст от 208.8 млн. евро за март 2014 г.

По държави най-големите преки инвестиции в страната за януари- март 2015 г. са от Нидерландия (380.8 млн. евро). Прогнозата на българското правителство e преките чуждестранни инвестиции да нарастват. Очаква се през 2015 г. да достигнат 3.2% от БВП при около 1.7% през 2014 г. През м.г. стойността на преките чужди инвестиции остана малко под 1.2 млрд. евро, а спадът им на годишна база беше 7%. Предимствата на България, които трябва да привличат чужди инвеститори, са ниските корпоративни данъци, благоприятното географско положение, валутният борд и членството в ЕС. Както и наличието на традиции и бизнес среда за развитие на определени сектори, като високи технологии, професионални услуги, аутсорсинг. За няколко дни в страната бяха открити над 10 хиляди работни места, каза в Девня премиерът Бойко Борисов при официалния старт на новата производствена линия на циментовия завод през миналата седмица. Той посочи, че новите места са в заводи в Бургас, Стара Загора и Девня.
standartnews.com