Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Акция Зебра: 31 пострадали при инциденти на пешеходни пътеки само за 5 месеца

Akzia-zebraЗа първите 5 месеца на годината на територията на Варна и областта са регистрирани общо 274 тежки ПТП с 18 загинали и 355 ранени. Тревожната статистика съобщи за Дарик старши инспектор Драгомир Ганчев от Пътна полиция Варна. В сравнение със същия период на миналата година броят на произшествията е с 33 повече, загиналите са с един повече, а броят на ранените е с 54 по-голям. Основна причина за увеличаване на броя на ПТП-тата извън населени места е несъобразена и повишена скорост, а в населените – отнемане на предимството.

89 тежки произшествия са били с участието на пешеходци, при които са загинали четирима, а 87 са били ранени. 29 от произшествията, при които 31 души са пострадали, са станали на пешеходни пътеки, отчитат пътните полицаи.
В много от случаите пешеходци са предизвикали произшествие заради неспазване на правилата за движение, признават от Пътна полиция. „Често пъти се пресича на необозначени места и неправилно, което също създава предпоставки за нарушения”, каза старши инспектор Ганчев.

Глобата за водачи, които не спират на пешеходна пътека тип ЗЕБРА, е 100 лв. при първо нарушение. При второ нарушение глобата се удвоява, като в този случай е предвидено и наказание отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от един месец. От Пътна полиция редовно глобявали шофьори, които не спират на ЗЕБРА. Според инспектор Ганчев процесът е труден и трябва да се осъществява постоянен, а не кампаниен контрол, за да се постигне масов ефект както при задължителната употреба на предпазни колани.

Пешеходците нарушители също биват глобявани. Тези, които прескачат заграждения и парапети на големи булеварди, се наказват с глоба от 50 лв., а за онези, които пресичат на нерегламентирани места, глобата е 20 лв. Значително по-малко обаче са санкционираните пешеходци в сравнение с нарушителите шофьори, но по наблюденията на пътните полицаи, техните нарушения са по-изолирани от тези на водачите.

„Не бива да омаловажаваме нарушенията нито от страна на пешеходците, нито от страна на водачите, тъй като и едните, и другите биха могли да доведат до възникване на пътно-транспортно произшествие”, коментира инспектор Ганчев.

dariknews.bg