Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Община Варна получава първите средства от фонд „Солидарност“

Navodnenie-Asparuhovo1Община Варна получава първите средства от фонд „Солидарност“, предвидени за справяне с щетите от наводнението в кв. „Аспарухово”. Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова връчи днес на кмета Иван Портних договор за финансиране на проект „Възстановяване водопроводимостта на охранителните канали на територията на кв. Аспарухово“. Проектът за справяне с щетите от бедствието през юни 2014 г. ще бъде финансиран с над 8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Срокът за неговото изпълнение е 16 месеца, като в рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителни канали в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на съоръженията, както и заустването в западен канал между Черно море и Варненското езеро.

„Днес се навършва една година от трагичния инцидент във варненския квартал „Аспарухово“. Никой не може да върне изгубените животи, но със средствата, които влагаме в инфраструктура, можем да предотвратим загубата на нови”, коментира зам.-министър Николова. Тя обърна внимание на това, че Варна пострада най-много от бедствието през юни миналата година, което е и причината общината да получи най-голяма част от ресурса, отпуснат по първото подадено от страната ни заявление за финансиране от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз.

„В резултат на релокацията на финансов ресурс, Министерски съвет предоставя на общината допълнително 2,3 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от фонда, с които ще бъдат покрити част от спешните мерки по възстановяване на разрушената от бедствието инфраструктура. Средствата ще бъдат използвани за ремонтиране на носещата стоманено-бетонна конструкция при ревизионната шахта на битов колектор „Виница-Варна” и за възстановяване на проводимостта на Елпромско дере в участъка от жп линията Варна – София до заустване във Варненското езеро. И двата обекта са сериозно увредени вследствие на бедствието и реконструкцията им е важна за осигуряване здравето и нормалния начин на живот на жителите на Варна”, подчерта Деница Николова.

dariknews.bg