Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Известни варненци провокират Данаил Папазов за кмет

danail-papazovДанаил Папазов да се кандидатира за кмет на община Варна. Това призоваха днес по време на пресконференция десетки известни варненци, обединени в Гражданска инициатива „Живот за Варна“. „Търсихме умишлено човек безпартиен, с доказани професионални качества, който в годините успешно е управлявал хора, средства и процеси – и в качеството си на капитан на кораб, и като дългогодишен директор на „Пристанище Варна“, и като министър, и като човек, който вади хляба си с бизнес с грижа за стотици семейства. Нужен ни е решителен човек, който се е справял с много кризисни ситуации и чийто професионализъм е оценен от поне четири разноцветни български правителства“, каза пред журналисти Тодор Йотов, преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и един от инициаторите за издигане на кандидатурата на Данаил Папазов. Заедно с него в пресконференцията, провела се в Фестивалния и конгресен център, участваха още адвокат Милен Ралчев, проф. Стоян Стоянов – зам.-ректор на Икономическия университет във Варна и Божидар Чапаров – доцент от същия университет.

Представителите на Гражданската инициатива не скриха, че вече са разговаряли с Папазов и дори са го провокирали с поставянето на двайсетина билборда с надпис „Кораб Варна търси капитан“. По това време обаче капитанът бил на конференция в чужбина, тъй като е граждански експерт към НАТО за България. Затова от „Живот за Варна“ очакват в рамките на седмица да получат окончателно отговора му дали ще приеме да се кандидатира за кмет на община Варна.

„Решихме се на тази стъпка, защото като повечето варненци, сме наясно че състоянието на града ни е тежко и незавидно. Забелязваме, че се правят усилия, но те са епизодични. С по-голям интензитет са в края на мандата и при очакването за следващ мандат. Тогава вече се усеща, че има някакъв политически привкус. А практиката и в други общини показва, че е необходимо постоянство“, каза проф. Стоянов. „На Варна й липсва точно тази инвестиционна привлекателност първо, и второ липсва броят и увеличаването на работни места“, уточни професорът.

„Не случайно сме кръстили инициативата „Живот за Варна“. Живот има там, където почвата е благотворна, където има добър бизнес климат и условия за развитие. Не съм видял все още някъде да има живот върху асфалт“, коментира и Божидар Чапаров.

Милен Ралчев представи хората, които до момента са застанали зад инициативата. Списъкът е отворен, защото буквално всеки ден към нас се присъединяват нови хора. Зад номинацията стоят лица с доказан личен и професионален авторитет в сферата на науката и образованието, икономиката, здравеопазването, изявени спортни деятели и т.н., уточни той. „Миналия път ГЕРБ, а сега БСП, така и не успяха да склонят капитан Папазов да се кандидатира за кмет. Надяваме се ние да успеем“, заключи Ралчев.

barometar.net