Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Проф. Лъчезар Аврамов: Министър Клисарова назначи Николай Христов за управител на фонда

Lachezar-avramovУправителят на фонд Научни изследвания Николай Христов ме заплаши, след като се оплаках от него. Това заяви пред БЛИЦ проф. Лъчезар Аврамов е ръководител на лаборатория “Биофотоника” в Института по електроника на БАН. Той бе потърсен за коментар от репортер на БЛИЦ по повод ареста на Христов, който е обвинен за убийството на свой приятел. Проф. Лъчезар Аврамов е ръководител на лаборатория “Биофотоника” в Института по електроника на БАН. Има над 30-годишен опит в научните изследвания на взаимодействието на лазерното лъчение с биологични структури. Основател е на ново за България научно направление “Биомедицинска фотоника”. Основател и управител е на първото в България частно високотехнологично дружество ОПТЕЛЛА ООД (1990 г.), носител на наградата на МОН “Питагор” за най-успешна фирма в областта на изследванията и тяхното приложение, 2009 г. Основател и управител е на Медицински център “Интегративна медицина” – лечебно заведение с най-добри резултати в страната при лечението на онкологични заболявания.

Свързахме се с проф. Аврамов, след като разбрахме, че той е бил заплашват от арестувания за убийство шеф на Фонд „Научни изследвания” Николай Христов.

Ето какво сподели професорът пред БЛИЦ:

– Г-н Аврамов, разбрахме, че сте имали обтегнати отношения с управителя на Фонд „Научни изследвания” Николай Христов, който ви е заплашвал. За какво става въпрос?
– Преди около 2 месеца написах един материал за сайт. В него отправях критични мой забележки относно работата във Фонд „Научни изследвания”. След това ми се обади Николай Христов и се опита да ме заплашва със съдебни процедури. Не ме е плашил, слава Богу, с убийство или нещо подобно. Написах и доклад до министър Танев в качеството си на член на обществения съвет към Министерството на образованието. Този съвет беше създаден през 2013 година по времето на министър Клисарова и все още действа, защото не е отменен. Като цяло идеята бе много популистка, защото инициативата бе на Сдружение за защитна на гражданите и държавата. Аз се съгласих да бъде член на този съвет, защото се опитвам да използвам това, за да има някакъв лост за въздействие върху работата на Фонд „Научни изследвания”. В доклада си до министъра обърнах внимание, че минава достатъчно време, в което не е приета оперативната програма на Фонд „Научни изследвания”, а от това зависи работата на науката в България. Не беше избран и новия Изпълнителен съвет. Аз обърнах внимание върху работата на управителя на фонда, че той е абсолютно некомпетентно лице, което не само, че не от научните среди, а и реагира на критиките със заплахи. Просто в доклада си написах на министъра, че този човек – Николай Христов, си позволява да ме заплашва по телефона.

– Какво последва след вашия сигнал?
– Министър Танев не обърна никакво внимание на това.

– А в какво се изразяваше заплахата към вас?
Nikolai-hristov44– Че срещу мен ще има съдебни дела, че ще търсят някакви нарушения в научната ми работа. Аз самият съм ръководител на лаборатория в БАН и имам доста договори с Фонд „Научни изследвания”. По моя информация Христов е наредил да се проверят всичките ми договори, да се направи мое досие, за да се намери нещо и да бъда санкциониран, но това няма как да стане, защото документацията ми е изрядна. Това е просто подхода в работата на един криминален тип, назначен на високо отговорна държавна длъжност.

– Бихте ли разказали кой го е назначил на поста и как е станал Николай Христов управител на фонда?
– Миналата година, някъде по това време, работеше една комисия, назначена от министър Клисарова, за разработка на нов правилник за работата на Фонд „Научни изследвания”. Точно по време на работата на тази комисия получихме информация, че има назначен нов управител. Опитахме се да разберем какъв човек е, защото в правилника на фонда е записано, че управителят на фонда се избира от министъра, след съгласуване с Изпълнителния съвет на фонда. Съгласуване нямаше и ние се опитахме да разберем какъв е този човек и как са го назначили.

– Получихте ли някакъв отговор?
– Не. Оказа се, че Николай Христов е напълно непознат за нас. За него се оказа, че три мандата е бил народен представител. Освен тази, друга информация за него няма в биографията. Бил е депутат от СДС, а след това като зам.-председател на Демократическата партия на Александър Праматарски. Бил е шеф на комисията по култура в Народното събрание. В биографията му фигурира само това – три мандата депутат. Явно е имал напълно безсмислено присъствие в парламента, след като никой не го познава, а три мандата са 12 години. Бил е нещо като великия комбинатор Остап Бендер. Неговата работа е била да върти политически далавери. Той е завършил философия някога. Аз го познавам откакто е управител на фонда.

– Да се върнем пак на това кой го назначи за управител на фонда?
– Министър Анелия Клисарова го назначи без това да бъде съгласувано с Изпълнителния съвет на фонда.

– Да разбирам ли, че няма как да говорим за някакви научни разработки от страна на Николай Христов?
– Абсолютно. Той е вакум в интелектуалното пространство. Той е човек, който от нищо не разбира – нито административно, нито юридически, нито финансово. Той е никакъв. Той е назначен от Клисарова, която бе министър от БСП, но е бил предложен от ДПС като коалиционен партньор. Самият Христов е манифестирал многократно връзките си с ДПС. Той се появи изключително неочаквано във фонда. Самата му дейност като управител на фонда беше слаба, защото той няма умения на ръководител. Той е типична спусната фигура в нашата администрация. За него не може да се каже, че е спуснат като калинка, защото калинката е миловидно създание, а той е бръмбар корояд – той унищожава с работата си.

blitz.bg