Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Заплашиха бизнес дама да е следващата след Наско Ластика

NaskoLastika1Смъртта на Атанас Радев – Наско Ластика бе абсолютен шок за неговите близки приятели, споделиха самите те пред „ШОУ“. След редица перипетии, едва на 43 години, мъжът, който беше основен свидетел срещу Иво Гела и сочената от спецпрокуратурата за негова организирана престъпна група, издъхна след мистериозно боледуване. Смъртта му за едни се оказа брадва, а за други – сватба. Вероятно неслучайно, тъй като за приближените на Атанас приживе той беше лидер и опора, а за враговете му – беля на главата и кошмар. След като в медиите излезе информация, че Ластика е издъхнал, се нароиха редица коментари по форумите, като някои от тях са повече от жестоки и злобни. И освен това – вещаят на хора, които са в приятелски отношения с Радев, да последват съдбата му!…„Ред е на Веселина Спасова – имотната измамница от Варна“, гласи едно от мненията с явно „пожелателен“ и заканителен характер. Въпросната Спасова е бизнес дама от морската столица, за която преди време „ШОУ“ писа, че заедно с кмета на район „Младост“ във Варна Христо Христов бе задържана по досъдебно производство за престъпна група за измами с недвижими имоти. След като обаче излезе от ареста, се оказало, че самата тя е била жертва на измама. Вестникът на народа разказа и нейната история, а именно – че е била преметната от варненски адвокати, които по думите й буквално са й „взели всичко“, като прехвърлили на свързани с тях фирми една част от имотите й, луксозен личен автомобил и дори й сменили партидата за електричество на апартамента!

Спасова, която според източници на „ШОУ“ е била в приятелски отношения с Ластика, буквално изтръпнала, когато разбрала за злоумишления коментар, написан под статия за смъртта на Радев в най-ексклузивната агенция – БЛИЦ. „Нейни роднини са го прочели и страшно много са се изплашили. Даже детето й й се обадило притеснено, за да я види как е. Родителите й също не са на себе си и са в прединфарктно състояние.

Вече са сигнализирани службите за да се направи проверка кой и с каква точно цел е написал коментара“, доверява пред наш репортер близък на Спасова. И коментира, че неслучайно всички са се изплашили, предвид факта, че кончината на Наско Ластика е била повече от неочаквана и ненавременна. В миналия си брой „ШОУ“ писа, че преди няколко седмици той сподели в разговор с наш репортер, че се опасява да не му се случи нещо лошо. „Ако ме гръмнат или ме отровят – да не се чудиш кой е“, бяха думите на ямболията, който от години си беше спечелил име във Варна на човек, който не си поплюва и не цепи басма на никого.

След като беше задържан в Испания и конвоирин у нас, той направи шокиращи разкрития за варненския ъндърграунд и хвърли светлина върху редица поръчкови убийства и отвличания. В прав текст Ластика посочи своя шурей – Иво Гела, като бос на мафията и като човека, който е дирижирал парада в подземния свят.

Няколко месеца след ексклузивното интервю в „ШОУ“ последва масирана спецакция в морската столица, но Гела и няколко други, посочени от Ластика като основни играчи в града, не бяха задържани и според хора от ъндърграунда в момента се укриват в чужбина. „Нормално ли е това, питам? Уж разработка на спецпрокуратурата, уж тайна реализация, а те са имали информация и са изчезнали от страната! И освен това мафиотите знаят всеки един, който е свидетел срещу тях!?“, гневеше се приживе Ластика.

След неособено добре изпипаната реализация във Варна и това, че всъщност основните му врагове са навън, Радев станал особено параноичен и мнителен, разкри самият той пред „ШОУ“ през май месец. В последно време „защитеният свидетел“ се укриваше и сновеше из страната с различни автомобили, оборудван със средства за самозащита. „Не знам какво ще стане, ама няма накъде – започнал съм я тази битка и ще я водя. Тези хора освен че ме държаха в затвора без едно доказателство срещу мен, разбиха ми и семейството!“, споделяше Ластика приживе.

Причината да се озове в затвора бе това, че заедно с Христин Хаджиколев бяха следствени за отвличането на управителите на „Щастливия викинг” Стефан Цанков и Явор Пенев. Според твърденията на Ластика и Христин пред репортер на „ШОУ“ единствено показанията на въпросните двама са били причината те да имат обвинения. „Този, Стефчо, знам, че с пистолет на главата са го карали да каже, че е бил отвлечен, а това изобщо не е така! Аз от тази дискотека си взех просто моите пари, защото с моя роднина нямаше как да работим повече. Даже му дадох 10 000 лева на Стефчо да мълчи, докато замина за Испания, иначе можеше и да не ме оставят жив“, казваше Ластика и подчертаваше, че Хаджиколев пък изобщо не бил с него, когато си взел парите.

„ШОУ“ не може да носи отговорност за думите на Атанас Радев, нито да каже истина ли са те или не, защото твърденията в тази посока са разнопосочни. Факт е обаче, че дори от другата страна на барикадата излизат информации, че е имало давление върху основните свидетели по делото за парите от „Щастливият викинг“. „Ами този Стефчо разбрах, че направо се е побъркал след всичките тези истории – че му е нареждано какво да казва.

Лежал даже по психиатриите“ доверява информатор на вестника на народа. И той, и други са запознати с цялата оплетена одисея около влошените отношения между Ластика и Гела, както и факта, че в продължение на повече от три години Радев търсел други пътеки за разбирателство, а не да открива картите пред спецслужбите. Други пък са на мнение, че огромната част от престъпленията, за които разказал Ластика, са били негови дело, но той прехвърлил вината на Иво Гела – като част от вендетата. Някои от източниците на „ШОУ“ дори твърдят, че убийството на Каро Акопович и отвличането на съпругата на Боби Манджуков били дело точно на Ластика, като дори казват, че той „сложил възглавничката“ на Лазар Анев в болницата…

Когато вече Атанас Радев го няма на този свят, могат да се кажат много неща. Истина е обаче, че през последните два-три месеца Наско Ластика е провел доста срещи с небезизвестни фигури от ъндърграунда и се опитвал да ги привлече на своя страна, доверяват източници на „ШОУ“. „Някои от тях даже са хора, с които преди години имаше търкания. Даже нещата са такива, че Ластика за много хора не е казал на службите. И го е направил умишлено – после да може да ги изнудва за пари“, твърди източник на „ШОУ“, който принципно е добре запознат с игрите в подземния свят. Той развива интересна теория – а именно, че Атанас Радев усещал, че свидетелите по делото срещу Гела могат да не изиграят нужната роля и за това обикалял да се среща с неслучайни фигури, и да ги увещава да му дават пари, за да не ги „нарежда”.

Дни преди да изпадне в безсъзнание и да бъде откаран в болница, той е имал среща със знакови софийски играчи в заведение на Златните. Не е ясно какво точно са си говорили там, но според отлично запознат източник на „ШОУ“ след срещата не му било добре. „Чул се с един човек, с когото после е трябвало да се вижда, и му казал, че не можел да стане – нещо му имало на краката. И онзи човек му казал, че ще отиде да го вземе. Но няколко минути след това Ластика му звъннал да му каже, че вече идвала някаква кола да го прибере“, разкрива информатор на „ШОУ“. Той обаче подчертава, че теориите за отравянето на Радев са безумни, защото никой няма да седне открито да говори с него на маса, а после да тръгне да го трови.

Няколко месеца преди да почине, самият Атанас бе споменал пред наш репортер, че нещо не е добре – има кашлица и температура и пие антибиотици. „Вярно е това, но аз мисля, че отшумя. За мен един човек като него, който цял живот е бил спортист, не пиеше, не пушеше и никога не е вземал наркотици, просто ей така да изпадне в безсъзнание и да умре от някаква странна диагноза… Не ми се вярва!…“, обяснява пред „ШОУ“ един от най-близките хора на Радев, който е убеден, че някой е „помогнал“ на Ластика да се пресели в отвъдното

„ШОУ“ научи, че след въпросната среща със знакови столични фигури, която се случила на 3 юли, Радев се прибрал в квартирата си във Варна. Тук информацията е противоречива, тъй като според други добре запознати той не се е чувствал добре и бил при съпругата си Деница, с която след излизането му от затвора не били в особено добри отношения. „Напълно разбираемо, те си имаха своите търкания, тъй като жената е между чука и наковалнята – той й е мъж, а Гела й е брат. Но тя е чудесен човек, който се грижеше за Наско“, обяснява пред наш репортер добре запознат със семейните им истории. „ШОУ“ също е наясно с част от тях, понеже самият Атанас Радев е споделял немалко, но тъй като става въпрос за строго лични неща, подробностите ще останат ненаписани.

Според източници на вестника на народа на Ластика му прилошало в събота, докато бил със съпругата си. „Отпил няколко глътки безалкохолно, станало му лошо и започнал да повръща на масата. Даже не успял да отиде до тоалетната. Доколкото знам, даже са ходили и до Спешното…“, разкрива наш човек, запознат с началото на трагедията. Към 3 часа сутринта Ластика позвънил на свой приятел и директно му казал: „Отровиха ме!“

Агонията започнала на следващия ден, когато Атанас припаднал и бил откаран в болница. Така и не дошъл в съзнание до смъртта си, която според наши източници настъпила около 5 часа сутринта в петък. Първоначалната диагноза – енцефалит, се оказва само част от причината за повече от 10-дневната агония на Ластика. „Според диагнозата е имал тумор на мозъка и е развил пиелонефрит. Поддържал много висока температура, направил енцефалит и пневмония. Органите му са отказвали и за жалост шансовете от самото начало са били нищожни“, коментира близък до семейството на Радев.

Пред наш репортер медици коментираха, че при енцефалит пораженията на мозъка са огромни и необратими. „На практика това е като пневмония, но на мозъка. Оставя различни трайни последствия, в това число и оглупяване“, разясняват те. И добавят, че тук трудно може да се говори за отравяне. „Няма как енцефалит да се причини чрез отровни вещества. Може друго, което примерно да наподобява, но това не може да го направи някой аматьор. Най-просто казано, способна би била единствено държавата, защото друг не може да намери… такива неща“, обяснява компетентно лице.

В момента тялото на Атанас Радев се намира в патоанатомията във Варна и се извършват редица експертизи и изследвания на тъканите. Източници на „ШОУ“ довериха, че проби ще бъдат изпратени в международна, независима лаборатория, за да бъдат елиминирани всякакви съмнения за умишлена смърт.

Заради мистериозната кончина на Наско Ластика последното му желание за жалост няма да може да бъде изпълнено – да бъде кремиран и праха му да бъде разпръснат над морето, доверяват източници на „ШОУ“. И добавят, че това е така, защото е възможно някой ден тялото му да се наложи да бъде ексхумирано…

Орлин Филиповски
blitz.bg